Connect with us

Криптовалути

Започнува со работа првата крипто-берза во Босна и Херцеговина

Објавено

на

Првата крипто-берза во БиХ ќе започне со работа на 14 септември.

Крипто-размената BCX значи голем чекор напред кон создавање нов и сопствен пазар на дигитални добра во БиХ и регионот, што не зависи од странските размени.

„BCX крипто-берзата претставува едно повисоко ниво и е потребниот следен чекор во развојот на платформата BCX, а со тоа и самиот крипто пазар во Босна и Херцеговина и регионот. Досега, нашата прва и единствена услуга беше размена на BCX, која е поврзана и зависи од светски познатите крипто берзи. Со оваа нова услуга создадовме технички предуслови за развој на сопствен пазар за дигитални недвижнини во Босна и Херцеговина и регионот, каде што не би зависеле од странските берзи”, вели Борис Мајсторовиќ, ко-основач и директор на BCX.

За крајниот корисник, ова значи дека тој може да ја претстави својата понуда и побарувачка, односно цената по која сака да ја купи или цената по која сака да ги продаде своите дигитални средства.

„Она што е најважно за крајниот корисник е пониските трошоци што ќе ги има, односно корисниците кои ќе ја користат BCX крипто берзата ќе имаат пониски провизии при купување и продавање на дигитални средства во споредба со провизиите на менувачницата на BCX“, посочува Мајсторовиќ.

Како ќе работи првата крипто-берза и како ќе се одвива иницијалната размена на криптовалутите?

Берзата им овозможува на корисниците да ја изразат понудата и побарувачката, односно цената по која сакаат да купуваат или продаваат криптовалути. Корисник кој нуди одредена криптовалута ја наведува својата цена по која продава, додека од другата страна има корисник кој сака да купи.

Со кои криптовалути ќе може да се тргуваат на крипто-берзата?

Првиот пар што се нуди е BTC (Биткоин) – БАМ (Конвертибилна марка). На секои 14 дена ќе излегува нов пар, за што корисниците ќе бидат навремено информирани преку блокчејн платформата BCX, што е безбедна и сигурна средина за сите што сакаат да тргуваат со дигитален имот во БиХ.

Во промотивниот период од еден месец, провизијата за сите налози за набавка ќе биде 1%, а за налозите за продажба 2% по извршената трансакција.

Повеќе информации можете да најдете на официјалната веб-страница.

Криптовалути

Биткоинот почна да ја губи својата вредност!?

Објавено

на

Биткоинот повторно ја губи вредноста, сега спуштајќи се под 30.000 американски долари за еден биткоин во четвртокот со индикации за понатамошен пад, откако ја зголеми вредноста неколкукратно во текот на минатата година. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Биткоинот повторно достигна вредност од близу 40.000 американски долари

Објавено

на

Вредноста на биткоинот повторно се искачи на близу 40 илјади американски долари. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Кои криптовалути имаат потенцијал за висок раст во 2021 година!?

Објавено

на

Рекордниот раст на вредноста на биткоинот доминираше на пазарот на криптовалути во текот на 2020 година, но во 2021 година може да дојде до раст и развој и на помалку познатите дигитални валути. (more…)

Продолжи со читање

Популарно