Connect with us

Останато

Започна исплатата од „Викенд без ДДВ“

Објавено

на

Управата за јавни приходи информира дека започна со враќањето на целиот износ на ДДВ на граѓаните кои во текот на продолжениот Викенд без ДДВ на 10, 11 и 12 Октомври ги скенираа фискалните сметки издадени согласно со прописите од областа на регистрирање на готовински плаќања и тоа за:

  • купени македонски добра (производи) или користени услуги,
  • машини за автоматска обработка на податоци и нивни единици (компјутери) и софтвер за машини за автоматска обработка на податоци и нивни единици (компјутери) согласно одредбите од Законот за данокот на додадена вредност.

Во периодот на Викенд без ДДВ по овој основ беше реализиран промет од 560 милиони денари, а на граѓаните ќе им биде исплатен износ од вкупно 67 милиони денари.

Управата за јавни приходи по исплатата на средствата од Викенд без ДДВ ќе пристапи кон враќање на дел од данокот на додадена вредност којшто граѓаните го оствариле во третото тримесечје за месеците јули, август и септември 2020 година.

Останато

Протоколи за работи и континуирана финансиска поддршка за спас на угостителството

Објавено

на

Финансиската помош која се обезбедува за поддршка на реалниот сектор да има континуитет, како и да се обезбедат протоколи за работа за сите дејности кои се дефинирани во Националната класификација на дејности бара Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори на Македонија. (more…)

Продолжи со читање

Криптовалути

Сбербанк се подготвува да лансира сопствена криптовалута до пролет!?

Објавено

на

Најголемиот кредитор на Русија, Сбербанк, поднесе барање до националниот финансиски регулатор да воспостави блокчејн платформа за сопствен дигитален токен наречен „Сберкоин”. Проектот би можел да започне уште оваа пролет. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Владата ја усвои Програмата за економски реформи 2021-2023

Објавено

на

Владата ја усвои тригодишната стратегија за структурни реформи – Програма на економски реформи (ПЕР) 2021-2023, соопшти Министерството за финансии. Програмата, чија подготовка ја координира Министерството за финансии, ја содржи среднорочната макроекономска и фискална рамка, како и структурните реформи што треба да се спроведат, а кои се утврдени преку заеднички дијалог со Европската комисија.

(more…)

Продолжи со читање

Популарно