Connect with us

Останато

Западен Балкан доби поддршка од Европската Комисија

Објавено

на

Европската комисија во Софија на состанокот на дигиталното Собранието започна Дигиталната агенда за Западен Балкан, со цел да се поддржи процесот на транзиција кон дигиталната економија на регионот и каквва корист ќе имаат од дигитални трансформација, како што се економскиот раст, работни места, подобри услуги.

Комисијата и работи на шесте партнери во Западен Балкан – Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија и Косово, ќе се посвети на инвестиции во широкопојасните интернет конекции, подобрување на сајбер безбедноста, зајакнување на дигиталната економија и општество, како и унапредување на истражување и иновации.

Европскиот комесар за дигитално општество и економија Марија Габриел изјави дека лансирањето на Дигиталната агенда за Западен Балкан треба да се осигура дека граѓаните од регионот целосно да имаат корист од брза и непосредна дигитални трансформација.

“Посветеноста на Дигиталната агенда ќе обезбеди луѓетода  се здобијат со вештини потребни од страна на новата економија и ќе ви помогне да се модернизира јавната администрација, зајакнување на сајбер безбедноста, подобрување во поврзување и бизнис климата”, рече Габриел.

Во соопштението, ЕК вели дека во контекст на рамката за инвестиции  во регионот на Западен Балкан на располагање да биде 30 милиони евра помош од ЕУ за широкопојасна интернет инфраструктура со цел мобилизирање на стратешки инвестиции и забрзување на социо-економскиот раст. Албанија веќе има добиено пакет за техничка помош како дел од WBIF како еден од првите инвестициски пакети.Во областа на сајбер-безбедноста, ЕУ и Западен Балкан имаат заедничка цел да ја подобрат безбедноста на интернет и довербата.

Дигиталната агенда исто така ќе ја поддржи е-владата, е-набавките, е-здравството и ќе помогне да се подобрат дигиталните вештини на граѓаните. Ова ќе биде направено преку поттикнување на учеството на земјите од Западен Балкан во иницијативи на ЕУ, вклучувајќи ги и подигнување на Самитот на Европа 2018 година во Софија, овозможување на регионалните старт-апи да се поврзат со европските, поттикнување на програмски вештини и дигитална писменост во регионот.

Кога станува збор за истражување и иновации, Дигиталната агенда ќе помогне да се воспостават национални истражувачки центри, да се развие најновата е-инфраструктура во Западен Балкан и да се интегрира во дигиталната европска истражувачка област.

“Овие напори ќе ги донесат најдобрите обуки за новата генерација на истражувачи и инженери, а ќе придонесе за унапредување на интердисциплинарна соработка во Европа”, рече претседателот на Европската комисија.

Останато

Студентите и младите инженери ќе го подобруваат образованието

Објавено

на

Бордот на Европски студенти на технологија (БЕСТ) Скопје и Асоцијацијата на здруженија на инженери – Инженерска институција на Македонија потпишаа Меморандум за соработка. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Во Русија има се повеќе милијардери

Објавено

на

Во Русија во 2018 година бројот на милијардери е зголемен за пет од лани и сега има 74 според годишниот извештај на банката Кредит Суис. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Комисијата за хартии од вредност во работна посета на Комисијата за хартии од вредност на Словенија

Објавено

на

Претставници на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија заедно со Комисионерката Лиле Делиџакова на 11 октомври, 2018 година беа во работна посета на Агенцијата за пазар на хартии од вредност на  Република Словенија во Љубљана.

Директорот на Агенцијата за пазар на хартии од вредност Г-дин Милош Час  имаше воведно обраќање во кое ги отслика пазарните движења и состојби во Словенија и изрази подготвеност со сите ресурси да и помогне и да ја поддржи  Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија при нејзиниот информатичко-технолошки  развој и унапредување на капацитетите.

Потоа, беа реализирани неколку работни сесии со Стручните лица кои го изработиле нивниот Информатички систем за известување и обработка на податоци, преку кој овластените учесници на пазарот ги доставуваат своите финансиски и нефинансиски известувања, кои потоа на соодветен начин и во специфичен формат се обработуваат за потребите на регулаторот.

Овој  систем  содржи компонента за размена на информации и податоци поврзани со трговски трансакции кои се случуваат на пазарите на капитал на сите држави членки на ЕСМА.

Ваквата работна посета која  претставува уште еден  чекор за зајакнување на односите меѓу двете институции  беше договорена уште при првата средба на Претседателот на Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија М-р Нора Алити  со нејзинот словенечки колега  Г-дин Милош Час која што  се реализираше  на 27 јуни, 2018 година во Љубљана.

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange