Connect with us

Останато

Забавен раст на вработеноста во ЕУ во третиот квартал

Објавено

на

Вработеноста во Европската унија и во еврозоната во третиот квартал се зголемила за 0,2% во однос на претходните три месеци, а растот на вработеноста забавил на годишна основа, покажуваат првите проценки на Европскиот завод за статистика.

Темпото на растот на вработеноста во двете области е за половина помал отколку во претходниот квартал, кога изнесуваше 0,4%, покажуваат пресметките на Евростат.

На годишно ниво, според прелиминарните проценки на Евростат, сезонски прилагодениот број на вработени во ЕУ се зголемил за 1,2% во третиот квартал, по 1,4% раст од април до јуни.

Во еврозоната бројот на вработени во периодот од јули до септември се зголемил за 1,3%, по 1,5% зголемување во вториот квартал.

Целосниот извештај со податоците за земјите-членки ќе биде објавен на 7 декември, објави Европскиот завод за статистика.

Останато

Од почеток на 2019 година државните обврзници ќе се тргуваат на Македонска берза

Објавено

на

Државните хартии од вредност од почетокот на 2019 година ќе котираат на Македонска берза. Денеска министерот за финансии Драган Тевдовски и директорот на Македонска берза Иван Штериев, потпишаа договор за котација на државните обврзници. Со ова државните хартии од вредност ќе станат достапни за поголем број на инвеститори, како домашни, така и странски. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Google Pay штотуку стана полесен за употреба!

Објавено

на

Последната верзија на Google Pay ги прави мобилните плаќања од Android многу слични на оние на нивниот најголем ривал, Apple Pay.

(more…)

Продолжи со читање

Останато

Избрани претприемачите за 2018 година

Објавено

на

Ваљон Купа од „Евита груп“ – Дебар и Филип Ристевски од „Пиксел“ – Скопје во категоријата мали претпријатија, како и Сашко Андонов од „Течко нет“ – Кочани и Александар Билјаноски од „Мое студио Дадар“ – Скопје во категоријата микро претпријатија, се добитници на наградите „Претприемач на годината 2018“.

(more…)

Продолжи со читање
P2_P_MK_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange