Connect with us

Колумни

е-KYC отвора ново поглавје во банкарството

Објавено

на

Користењето на мобилното банкарство донесе огромна новина во банкарството и истото со текот на годините се повеќе се зголемува кај секоја возрасна група, но дигиталната автентикација, позната и како електронски запознај го својот клиент (е-KYC), се очекува да отвори сосема ново поглавје.

Давателите на финансиски услуги кои се стремат кон дигитализација се соочуваат со дилема. Тие се должни да го потврдат идентитетот на клиентите со цел да ги исполнат регулаторните барања, но исто така се стремат и да донесат ново искуство поволно за клиентите, со цел да ги задржат постојните клиенти и да стекнат нови.

Затоа Е-KYC е процес кој ги решава и двата проблеми. eKYC ги потврдува дигитално клиентите се со цел да не мора да губат време во ескпозитурите. Технологијата го отвора патот за повеќе банкарски услуги на мобилни и електронски уреди. Основната цел на електронското KYC е да се намали употребата на физичка документација, простор за складирање на вакви записи и да се намалат трошоците и времето потребно за истите. eKYC дозволува поднесувањето да се случи во реално време. Ова го прави процесот рационализиран и помалку склон кон корупција во индустрии, како банкарство, финансии, телекомуникации, итн. Со верификација преку Интернет, потрошувачите можат да отворат нови сметки, да аплицираат за заеми преку Интернет, да извадат нови полиси за животно осигурување и да инвестираат во нови друштва за заеднички фондови преку електронските уреди, особено паметните телефони, во ера кога потрошувачите претпочитаат да комуницираат преку онлајн каналите.

Банкарските услуги минуваат низ брз процес на дигитална трансформација и дигитализација, што фундаментално ги смени деловните модели што ги користат банките. За финансиските институции, дигиталното банкарство може да помогне во намалувањето на трансакциските трошоци за 30-80 проценти. Постојат проценки дека кога банките усвојуваат нова напредна технологија, и покрај нејзините трошоци, профитот се зголемува непропорционално. Исто така, им овозможува на банките да интегрираат широк спектар на услуги.

Сега, луѓето треба да ги донесат сите лични документи во банка за да го потврдат својот идентитет кога сакаат да отворат сметка. Ова предизвикува потешкотии за банките да ја прошират својата потрошувачка мрежа или да обезбедат финансиски услуги бидејќи луѓето не сакаат да губат време во текот на сложените процедури за да отворат банкарска сметка или да добијат други банкарски услуги.

Бидејќи економската и социјалната активност мигрира преку Интернет и се повеќе станува посредувана од мобилните уреди, дигиталните платформи за лична карта станаа сè поважни за пристап до услуги и суштински елемент на модерната инфраструктура. Од околу 175 земји со воспоставен национален систем на лична карта, 161 се дигитализирани и 83 собираат биометриски податоци.

E-KYC е процес во кој субјекти бараат дигитален (и обично национален) систем за лична карта за да ги потврдат идентитетите на нивните клиенти и, во некои случаи, да ги преземаат основните информации за нив. За да бидат ефективни системите e-KYC, сепак, тие мора да бидат поддржани од робусна дигитална инфраструктура за лична карта со широко покривање.
Светска Банка ја дефинира дигиталната лична карта како „збирка на електронски заробени и зачувани идентитетски атрибути кои уникатно опишуваат лице во даден контекст и се користат за електронски трансакции. Обезбедува уверување дека личноста е таа за која се претпоставува дека е“.

Постојат неколку начини и технологии што може да се спроведат за да се изврши eKYC, скрининг за AML и верификација на идентитет преку Интернет. За финансиските институции кои се потпираат на документ – лична карта и биометриска верификација, процесот за верификација на идентитетот преку Интернет генерално се состои од неколку клучни чекори:

  • Оптичко препознавање карактери (OCR) за извлекување податоци од документот за лична карта
  • Потврдување на личната карта за да се осигура дека лична карта е валидна
  • Селфи слика и споредба со документ за лична карта за да се зголеми идентитетската сигурност

За реализација на ова потребна е обемна работа. Државите треба да воспостават систем каде што на граѓаните ќе им се издаваат електронски лични карти во кој што ќе бидат наведени основните податоци за граѓанинот.

Меѓутоа има едно место каде што овој систем полека станува реалност. Безбеден, автентичен идентитет е родово право на секој Естонец: пред новороденчето да пристигне дома, болницата издава дигитален извод на родени и неговото здравствено осигурување започнува автоматски. Сите жители на малата балтичка држава на возраст од 15 или повеќе години имаат електронски лични карти, кои се користат во здравството, електронското банкарство и купувањето, потпишување на договори, и многу повеќе покрај тоа – дури и да гласаат.

Ова претставува одличен почеток и можност за воведување на eKYC софтверот.

Христијан Блажовски

Колумни

Што се даночни раеви и како големите корпорации ги користат?

Објавено

на

Даночните приходи ја одржуваат цивилизацијата во живот. Но, не сите даночни обврзници играат според истиот пакет на правила. Со помош на адвокати, сметководители и разни професионалци, богатите и добро поврзани лица избегнуваат да плаќаат трилиони долари данок. Останатите ја покриваме разликата – вложувајќи ги нашите пари за изградба на патишта, училишта итн. Даночните раеви го овозможуваат сето тоа. Според некои проценки, околу 10 проценти од вкупното производство на сите економии во светот е сместено во офшор финансиски центри, кои ги држат “школки” компании кои постојат само на хартија. Трошоците за државите, во загубен приход, се проценува дека надминуваат 800 милијарди долари годишно. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Користење на технологијата за напредок

Објавено

на

Технологијата оди со огромни чекори напред. Постојано знаеме да кажеме или прочитаме дека истата ќе ни ги земе работните места. Да, вистина е технологијата можеби ќе замени голем дел од нашата физичкa работа, но тоа во иднина ќе ни овозможи да се фокусираме на работи кои што не можат да се автоматизираат. Тоа е начинот на размислување и визијата која што мора да не води напред. Ако немаме визија и ако не започнеме да вложуваме во себе промените ќе не водат нас, наместо ние да ги водиме нив. Затоа влогот во себе е влог во иднината. Доколку сакаме спремни да ја дочекаме иднината мораме да се посветиме на учење, а не само на генерално подобрување во одредени области. (more…)

Продолжи со читање

Колумни

Фискален стимул за заздравување, забрзан економски раст и фискална консолидација

Објавено

на

Минатата недела се одржа првата заедничка научна конференција на Министерството за финансии и Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно