Connect with us

Странски банки

ЕЦБ тргнува кон нов бран на монетарно олеснување

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) се чини дека е посветена на понатамошно ублажување на веќе и онака многу експанзивната монетарна политика.

Ваков заклучок донеле банкарските економисти врз основа на записникот од последниот состанок на Управниот одбор на крајот на април, кој беше објавен во петокот. Меѓу другото, во протоколот се наведува дека брзото закрепнување на економијата од пандемијата на коронавирусот веројатно веднаш може да се исклучи.

Доколку поддршката на монетарната политика преземена за време на кризата се покаже како недоволна, Управниот одбор ќе мора да ја зголеми набавката на хартии од вредност и евентуално други инструменти, се наведува во записникот. Главниот економист на ЕЦБ, Филип Лејн ова го изјави во петокот, при што тој додаде дека ЕЦБ ќе ги прилагоди своите инструменти во јуни доколку тоа е потребно.

Обемот на итни набавки за вонредни состојби на ЕЦБ Корона (“ECB Corona emergency purchases (PEPP)”) во моментов изнесува 750 милијарди евра до крајот на годината.

Аналитичарите веќе долго време посочуваат дека предвидените средства ќе бидат исцрпени уште наесен, поради брзото темпо на набавки на ЕЦБ. На состанокот за каматните стапки кон крајот на април, ЕЦБ најпрво ги олабави условите на постојните кредитни програми и започна дополнителни операции за рефинансирање на банките (ПЕЛТРО).

Следниот состанок на Управниот одбор на ЕЦБ ќе се одржи на 4 јуни.

Странски банки

JP Morgan Chase е доминантна банка на пазарот на благородни метали

Објавено

на

Во текот на 2020 година, „JP Morgan Chase” имаше рекордни приходи од трговијата со скапоцени метали, околу една милијарда долари и далеку ги надмина своите ривали. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

Објавено

на

Веќе трета година по ред, Групацијата Ерсте подготви анимирана реклама посебно наменета за божиќните празници, што несомнено ќе Ви го привлече вниманието со својата креативност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка обезбеди 12 милијарди долари за борба против Ковид-19

Објавено

на

Светската банка издвои 12 милијарди долари за набавка и дистрибуција на вакцина против коронавирусот, како и за тестови и лекови за борба против ковид-19, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас на состанокот на министрите за финансии на Г20 и централните банки во петокот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно