Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

ЕЦБ спроведе стрес тест: Колку банките се отпорни во случај на нова тешка финансиска криза?

Објавено

на

Повеќето кредитни институции во еврозоната се добро подготвени доколку клиентите се одлучат за нагло повлекување на своите депонирани пари. Во принцип, ликвидната состојба на банките во еврозоната е „удобна“ и покрај некои слабости, велат супервизорите на Европската централна банка, кои спроведоа специјален стрес-тест во кој учествуваа 103 финансиски институции.

За индивидуалните кредитни куќи нема дополнителни информации.

Супервизорите на ЕЦБ преку стрес тестот сакаа да знаат колку дена банките можат да ги „одржат своите активности“ во случај на шок „врз основа на расположливи пари и обезбедување без пристап до пазарите за финансирање“. Според информациите, околу половина од монетарните институции можат да опстојуваат повеќе од шест месеци, без да се потпираат на странски капитал. И најранливите банкарски институции со правилна алокација на ресурсите би издржале во работењето повеќе од четири месеци.

Истражувањето покажа дека банките имаат повеќе време да реагираат на финансиските превирања отколку што беше случај пред тешката финансиска криза.

Од немирите во 2008 година, супервизорите ги зајакнаа регулативите. Од банките се бара да имаат доволно осигурани средства за непрекинато да функционираат 30 календарски денови во случај на недостаток на ликвидност. Од ноември 2014 година, ЕЦБ директно ги надгледува најголемите финансиски институции во еврозоната.

Истрагата не може да се спореди со сеопфатниот стрес-тест од минатата година. Во тоа време, европските банкарски супервизори испрашуваа колку 48 големи банки се подготвени за сериозни кризи.

Главниот стрес-тест заедно со Европската банкарска агенција ЕБА се спроведува секоја година. Во меѓувреме, супервизорите на ЕЦБ спроведуваат истражувања за одредени специфични теми.

Странски банки

ЕУ се поблиску до единствена банкарска унија – Што ги кочи германските банки?

Објавено

на

Европската Унија е се поблиску до создавање на единствена европска банкарска унија која треба да го поддржи развојот на пазарот на капитал, да ја зголеми довербата на инвеститорите, како и да ги прошири можностите за развој на приватниот сектор. По се изгледа дека компромис ќе биде постигнат благодарение на германскиот банкарски сектор кој сака да ја избегне состојбата на блокада на процесот со откажување од дел од своите барања бидејќи негативните последици од самото одложување може да бидат поголеми. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

UniCredit го продава целиот свој удел во италијанската инвестициска банка „Mediobanc“

Објавено

на

Најголемата банка за кредитни услуги во Италија, UniCredit banca, планира да го продаде целиот свој удел во инвестициската банка „Mediobanc“. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Google влегува во банкарскиот сектор – Ќе бидат ли заштитени приватните податоци?

Објавено

на

Технолошкиот гигант Google најави дека следната година ќе започне со нудење на банкарски услуги преку мобилната апликација за безконтактни трансакции Google Pay. Предвидено е во партнерство со големата банкарска групација Citygroup и кредитното биро на Универзитетот Стенфорд, да нуди основни трансакциски сметки за корисниците. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange