Connect with us

Странски банки

ЕЦБ се подготвува за печатење на нови 500 милијарди евра

Објавено

на

Инфлацијата во Еврозоната падна на најниско ниво за четири години, поради што аналитичарите и учесниците на пазарот предвидоа нови парични стимулации од Европската централна банка, објави „Bloomberg“.

Индексот на потрошувачките цени покажува минимален раст, а економијата во Европа паѓа во се подлабока рецесија.

Наспроти ова, економистите очекуваат ЕЦБ да објави нова серија на вонреден откуп на хартии од вредност. Повеќето од економистите очекуваат зголемување на стимулациите од најмалку 500 милијарди евра, што значи дека нивниот вкупен износ за оваа година ќе достигне 1,6 билијарди евра.

Евентуалното зголемување на директната набавка на обврзници на финансискиот пазар ќе ја зајакне улогата на ЕЦБ во економското закрепнување на европската економија по корона кризата.

Покрај тоа, ЕЦБ ќе обезбеди еден вид „горна граница“ на каматните стапки на државните обврзници, што е многу важно во позадината на амбициозниот план на Европската комисија за издавање пан-европски обврзници.

Досега, макроекономските податоци ги потврдуваат мрачните прогнози на претседателката на Европската централна банка, Кристин Лагард, која предвидува дека економијата на Еврозоната ќе се намали од 8% до 12% до крајот на 2020 година.

Повеќето економисти испитани од „Bloomberg” очекуваат дека програмата за директен откуп на обврзниците ќе продолжи во 2021 година.

Странски банки

Звучи неверојатно, но функционира – Има само еден банкомат во целиот град и го користат 8.000 луѓе

Објавено

на

Градот Амптил во Британија има вековна историја, активен пазар, а повеќето продавници во овој град работат самостојно. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Централната банка на Шведска ја зголеми поддршката за економијата

Објавено

на

Централната банка на Шведска значително ја зголеми вредноста на програмата за откуп на средства за поттикнување на инфлацијата и поддршка на економијата во време на корона кризата. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

На американските банки не им е дозволено да зголемуваат дивиденди

Објавено

на

Акциите на американските банки беа под притисок во текот на изминатата недела. (more…)

Продолжи со читање

Популарно