Connect with us

Странски банки

ЕЦБ предупредува: Инфлацијата може да се засили, а еврозоната би можела да западне во рецесија

Објавено

на

Изгледите за инфлацијата во еврозоната не се подобрија и покрај растот на каматните стапки, изјави членката на одборот на Европската централна банка (ЕЦБ) Изабел Шнабел, предупредувајќи истовремено дека и на еврозоната и се заканува рецесија.

Во јули, централната монетарна институција на еврозоната ги зголеми клучните каматни стапки за половина процентен поен, со цел да го спречи силниот раст на цените, поттикнат од растот на цените на енергијата и храната.

„Во јули решивме да ги зголемиме каматните стапки за 50 базични поени бидејќи бевме загрижени за прогнозите за инфлација. Сепак, оваа загриженост од јули не стивнува… Мислам дека перспективата не е значително променета“, изјави претставничката на ЕЦБ во интервју за „Reuters”.

„Тој потег не беше доволен за промена на изгледите за инфлација“, нагласи Шнабел.

Инфлацијата достигна 8,9 отсто во јули и е повеќе од четири пати повисока од целта на ЕЦБ од два отсто, а може дополнително да зајакне и покрај зголемените трошоци за енергија што ја намалува куповната моќ на граѓаните и го забавува растот.

„Не би ја исклучила можноста за натамошно зајакнување на инфлацијата на краткорочна перспектива. Веројатно долго ќе живееме со инфлаторни притисоци, тие нема да стивнат толку брзо. Ќе треба време инфлацијата да се врати на два проценти“, рече Шнабел.

Во наредните години инфлацијата треба силно да се забави, но Шнабел истакна дека проекциите на ЕЦБ во изминатите квартали биле погрешни, па според неа, податоците за реалниот раст на цените треба да имаат позначајна улога во креирањето на монетарната политика.

Таа се согласува и со проценките дека еврозоната би можела да западне во рецесија.

„Постојат силни индикации дека растот ќе забави и не би ја отфрлила можноста за влегување во техничка рецесија, особено ако дополнително се намали снабдувањето со енергија од Русија“, рече Шнабел.

„Ризиците кои би можеле да го забават економскиот раст се зголемени, поради новите шокови во снабдувањето, предизвикани од сушата и ниското ниво на вода во големите реки. Се чини дека меѓу поголемите земји од еврозоната, Германија е најтешко погодена“, рече таа.

Рецесијата би ги ублажила ценовните притисоци, но тоа не би било доволно само по себе да ја врати инфлацијата на целното ниво, предупредува таа.

Вистина е дека на еврозоната и се заканува рецесија, но голем број сигнали истовремено упатуваат на заклучокот дека инфлациските очекувања можеби излегуваат од контрола, ја резимира Шнабел дилемата во која се најде ЕЦБ, соочена со изборот помеѓу ограничување на инфлацијата и поддршка на економијата.

„Дури и да влеземе во рецесија, малку е веројатно дека инфлаторните притисоци сами ќе се намалат“, додаде претставникот на ЕЦБ.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно