Connect with us

Форекс

ЕЦБ: Падот на глобалната употреба на еврото е намален, учеството на доларот е најниско во последниве две децении

Објавено

на

Глобалната употреба на еврото беше стабилна минатата година по константниот пад по должничката криза во Еврозоната, но надежите за раст на побарувачката не се оствариле, наведува ЕЦБ.

Лансирана пред повеќе од 20 години, европската единствена валута отсекогаш играше улога на „втора виолина“ во однос на американскиот долар, иако ЕЦБ себеси си постави за цел да ја зајакне својата глобална улога, и делумно да го намали потпирањето на американската валута во услови на растечки глобални трговски тензии, пренесува „Reuters“.

Еврото учествуваше со 20,5 проценти од глобалните девизни резерви на крајот на 2019 година, што претставува зголемување за 20,3 проценти во однос на 2018 година, додека нејзиното учество во доспеаните меѓународни должнички хартии од вредност се намали на 22,1 проценти од 22,4 проценти колку што изнесуваше една година претходно, се наведува во годишниот извештај на ЕЦБ за единствената европска валута.

Кај меѓународните депозити надвор од 19-члениот блок, улогата на еврото останува во голема мера непроменета, додека нејзиното учество во кредитите на глобално ниво се зголеми за еден процентен поен.

„Неодамнешната пандемија на вирусот Ковид-19 ја потенцираше итноста на политиките и напорите за реформи кои се клучни за зајакнување на атрактивноста на еврото на глобално ниво“, изјави претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард.

Како и еврото, така и доларот го загуби уделот на пазарот во однос на другите светски валути во последната деценија, како што се јапонскиот јен и британската фунта, но сепак доларот и еврото сè уште сочинуваат над 80 проценти од глобалните девизни резерви.

„Учеството на американскиот долар, која претставува водечка светска резервна валута, дополнително падна на најниско ниво во последните две децении, што укажува на фактот дека продолжува трендот на постепена диверзификација на портфолиото на глобални девизни резерви“, заклучи ЕЦБ.

Форекс

Новите измени на Правилата за котација на Македонска берза, тема на три работилници со котираните компании

Објавено

на

На 22 и 23 септември, преку online платформата ZOOM, Берзата организираше три работилници на кои беа поканети сите 100 котирани компании во врска со имплементацијата на новите измени на Правилата за котација. Целта на работилниците беше детална презентација и дополнителни појаснувања поврзани со новите Правила за котација што стапија на сила на 21 септември. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Инвеститорскиот ден ги однесе акциите на Македонска берза во зелена зона

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Што донесе „Инвеститорскиот ден” на Македонска берза?

Објавено

на

На „Инвеститорскиот ден“ на Македонска берзата кој се одржа на 18.09.2021 година по повод 25 години од основачкото собрание на Берзата, се склучија вкупно 339 трансакции што е убедливо најголем број на трансакции од јуни до денес. Вториот најголем број на трансакции на дневно ниво во овој период е 169, а просечниот дневен број на трансакции изнесува 62 трансакции. (more…)

Продолжи со читање

Популарно