Connect with us

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната.

Според дефиницијата на ЕЦБ, стагфлацијата се јавува кога очекувањата за инфлација ја надминуваат целта на ЕЦБ од два проценти, додека економијата стагнира или се намалува и двата услови да бидат во траење од најмалку две години.

ЕЦБ прогнозира реален раст на бруто домашниот производ (БДП) над два проценти, а само тројца експерти очекуваат раст под еден процент.

Во исто време, повеќето експерти очекуваат инфлацијата да се намали под два 2 проценти во втората половина на 2023 година.

Странски банки

НЕОЧЕКУВАНО – Турската централна банка ги намали каматните стапки на 13%

Објавено

на

Tурската централна банка неочекувано ја намали основната каматна стапка за 100 базични поени на 13%, наведувајќи го забавувањето на економската активност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Инфлацијата во Велика Британија надмина 10 проценти

Објавено

на

Растот на потрошувачките цени во Велика Британија силно забрза во јули, достигнувајќи го највисокото ниво од февруари 1982 година и дополнително го зголемува притисокот врз домаќинствата, покажаа официјалните податоци во средата. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дали конечно турската централна банка ќе ја зголеми основната каматна стапка со цел намалување на енормната инфлација!?

Објавено

на

Комитетот за монетарна политика на турската централна банка на 18 август ќе одлучи дали ќе ја промени главната каматна стапка, пренесува турската државна телевизија „ТРТ Хабер”. (more…)

Продолжи со читање


Популарно