Connect with us

Странски банки

ЕЦБ мора да ги задржи монетарните поттикнувања бидејќи кризата се уште не е мината

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) мора да го задржи приливот на монетарни поттикнувања, бидејќи економијата во еврозоната и натаму е под влијание на пандемијата и покрај поинтензивните вакцинации, изјави денеска претставникот на ЕЦБ, Јанис Стурнарас.

Гувернерот на грчката Централна банка во ексклузивно интервју за „Reuters” изјави дека економското закрепнување останува кревко и дека во отсуство на докази што укажуваат на период на висока инфлација во догледна иднина, за ЕЦБ е прерано да го забави итното купување обврзници .

„Вакцинацијата е забрзана, но се уште има ограничувања на патувањата, така што не можам да кажам дека опасноста помина”, рече Стурнарас.

Со оглед на прогнозата за инфлација, која во следните години треба да остане под поставената цел од ЕЦБ – од два процента, Стурнарас поддржува продолжување на програмата за итни набавки на ЕЦБ поради пандемијата (ПЕПП) вредна 1.850 милијарди евра според сегашната динамика.

„Во моментов не гледам никаква причина за каква било промена на темпото на ПЕПП”, рече тој.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно