Connect with us

Странски банки

ЕЦБ изрече парична казна за ирската банка “Permanent TSB”

Објавено

на

Европската Централна банка изрече парична казна за ирската банка “Permanent TSB”, поради неисполнување на барања поврзани за ликвидноста, што е прва ваква казна откако во 2014 ЕЦБ ја презема улогата супервизор на банките во еврозoната, објавија британските медиуми.

Од ЕЦБ очекуваат банките во еврозоната да одржат доволно ниво на високо ликвидни средства како би ја покриле разликата помеѓу очекуваните парични приливи и одливи во период од 30 дена.

 

Вкупниот износ на парична казна на “PTSB” се однесува на неуспехот да се исполнат две барања за ликвидност на ЕЦБ во периодот од 27 октомври 2015 до 26 април 2016 година, рече ЕЦБ. Исто така, додаде дека поради овие два случаи, состојбата на ликвидноста на ирските банки не се промени и дека проблемите се решени во меѓувреме.

 

Како што е соопштено од ЕЦБ, “Permanent TSB” е казнета со вкупно 2,5 милиони евра поради неисполнување на бараниот коефициент во периодот меѓу октомври 2015 година и април 2016 година.

 

Во светло на финансискатa криза од 2008 година, во еврозoната се воведени построги правила за ликвидноста за да се спречи повторување на ситуацијата која ирскиот банкарски систем го испрати на работ на колапс.

Странски банки

JP Morgan Chase е доминантна банка на пазарот на благородни метали

Објавено

на

Во текот на 2020 година, „JP Morgan Chase” имаше рекордни приходи од трговијата со скапоцени метали, околу една милијарда долари и далеку ги надмина своите ривали. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

#EdgarsChristmas (Божиќот на Едгар): Посебна божиќна реклама за оваа невообичаена година

Објавено

на

Веќе трета година по ред, Групацијата Ерсте подготви анимирана реклама посебно наменета за божиќните празници, што несомнено ќе Ви го привлече вниманието со својата креативност. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка обезбеди 12 милијарди долари за борба против Ковид-19

Објавено

на

Светската банка издвои 12 милијарди долари за набавка и дистрибуција на вакцина против коронавирусот, како и за тестови и лекови за борба против ковид-19, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас на состанокот на министрите за финансии на Г20 и централните банки во петокот. (more…)

Продолжи со читање

Популарно