Connect with us

Странски банки

ЕЦБ: Зголемениот број ризични инвестиции се заканува да ја уништи стабилноста на еврозоната

Објавено

на

Зголемувањето на цените на недвижностите и финансиските пазари, преземањето инвестициски ризици и зголемениот број заеми се закануваат да ја поткопаат стабилноста во еврозоната, предупредува Европската централна банка (ЕЦБ).

Додека економското закрепнување по кризата со коронавирусот имплицира компромисни решенија, има се повеќе ранливи точки чие акумулирање потенцијално би имало тешки последици на долг рок, се вели во соопштението на банката со седиште во Франкфурт.

Еврозоната, која вклучува 19 земји, нагло закрепнува од последниот финансиски извештај на ЕЦБ во мај. Нејзиниот пазар на капитал, во меѓувреме, почна да се насочува нагоре, преземајќи ризични сектори поради зголемената побарувачка на инвеститорите, пишува Блумберг.

ЕЦБ нагласува дека ризиците растат на полето на недвижностите, особено во земјите каде што цените беа високи и пред пандемијата.

Според нив, пазарот е „поподложен на корекции“, а предупредуваат и дека инвестициските фондови, пензиските фондови и осигурителните компании потенцијално ќе се соочат со „значителни загуби од кредитите“ доколку инвестираат во компании со понизок корпоративен рејтинг.

Економското закрепнување по пандемијата на вирусот Ковид-19 е стабилно. Ризикот дека нефункционалните заеми и банкарските загуби ќе се зголемат значително се намали, а ниските каматни стапки ја намалија загриженоста за долгот, соопшти ЕЦБ. Главната закана за економското закрепнување останува пандемијата.

Надвор од Европа, несигурноста во Кина е поттикната од забавувањето на растот, што се случува без оглед на проблемите предизвикани од долговите на Евергранд, се вели во извештајот на ЕЦБ.

Странски банки

Дали конечно турската централна банка ќе ја зголеми основната каматна стапка со цел намалување на енормната инфлација!?

Објавено

на

Комитетот за монетарна политика на турската централна банка на 18 август ќе одлучи дали ќе ја промени главната каматна стапка, пренесува турската државна телевизија „ТРТ Хабер”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Русија почнува со етапно пуштање на својата дигитална рубља

Објавено

на

Централната банка на Русија откри дека започнала со тестирање на својот проект за дигитална рубља и дека ќе биде претставен со нови функции од 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Добивката на најголемата европска банка се намали за 15 проценти во првото полугодие на 2022 година

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC Holdings” објави пад на профитот од 15 проценти во првото полугодие, бидејќи резервите за покривање на потенцијалните загуби од кредитите значително го надминаа растот на нето каматниот приход. (more…)

Продолжи со читање


Популарно