Connect with us

Странски банки

ЕЦБ ги зголеми проценките за инфлацијата во еврозоната

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми проценките за инфлација во еврозоната, најавувајќи дека може да ги прекине монетарните стимулации во третиот квартал, и покрај проценките дека руско-украинскиот конфликт негативно ќе влијае на економијата.

ЕЦБ сега проценува дека инфлацијата ќе биде повеќе од двојно повеќе од овогодишната цел од два отсто и би требало да остане над тоа ниво следната година, изјави претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард на прес-конференција.

За оваа година банката проценува дека во просек ќе изнесува 5,1 проценти, што е значително повеќе од проектираните 3,2 проценти на декемвриската седница. Во 2023 година би требало да падне на 2,1 проценти и да биде за 0,3 процентни поени повисока од прогнозата во декември.

За 2024 година, проектираната стапка на инфлација е зголемена за 0,1 процентен поен, на 1,9 проценти.

„Руско-украинската војна значително ќе влијае на економската активност и инфлацијата преку повисоки цени на енергијата и стоките, нарушување на меѓународната трговија и послабата доверба”, предупреди Лагард.

Степенот на тоа влијание ќе зависи од развојот на конфликтот, влијанието на сегашните санкции и можните дополнителни мерки, додаде таа.

Лагард сепак рече дека Управниот совет на ЕЦБ „верува дека има се поголеми шанси инфлацијата да се стабилизира на целта од два проценти на среден рок”.

Банката ја намали прогнозата за раст на економијата на еврозоната во оваа година за половина процентен поен на 3,7 отсто. Прогнозата за следната година е намалена за 0,1 процентен поен, на 2,8 отсто, додека за 2024 година е потврдена на 1,6 отсто.

Странски банки

ЕБОР ќе и даде заем на Молдавија во вредност од 300 милиони евра

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБРД) ќе и даде на Молдавија заем од 300 милиони евра со цел и помогне на земјата да обезбеди дополнителни резерви на гас со кои би можеле да се надоместат можните прекини во снабдувањето предизвикани од руската војна против Украина. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ: Не се очекува стагфлација во еврозоната

Објавено

на

Европска централна банка (ЕЦБ) соопшти дека малку е веројатно да има стагфлација во еврозоната. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Дојче банк укинува готовина на шалтерите!?

Објавено

на

Во повеќето филијали на германскиот банкарски гигант „Deutsche bank”, готовината веќе нема да биде достапна на шалтерите. (more…)

Продолжи со читање


Популарно