Connect with us

Останато

ЕУ се согласи на 14,16 милијарди евра за предпристапна помош за Западен Балкан и Турција

Објавено

на

Европскиот парламент и Советот на ЕУ постигнаа политички договор за претпристапна помош (ИПА 3), со вкупен буџет од 14,162 милијарди евра за Западен Балкан и Турција, за периодот 2021-2027 година.

Тоа е инструмент што ги поддржува земјите кандидати и потенцијалните кандидати на нивниот пат кон реформите и исполнување на критериумите за пристап во Унијата.

„Овој долгоочекуван договор за нашата амбициозна финансиска помош е позитивен, добредојден и силен сигнал за Западен Балкан и Турција. Договорениот пакет претставува солидна инвестиција во иднината на регионот и го поддржува спроведувањето на клучните политички, институционални, социјални и економски реформи во согласност со стандардите на ЕУ и постепеното усогласување со неговите правила и политики“, изјави комесарот за проширување Оливер Вархеи.

Во Брисел наведуваат дека ИПА 3 ќе им даде поддршка во наредниот седумгодишен период, на Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Турција, Албанија, Босна и Херцеговина и Косово, ретроактивно од 1 јануари 2021 година.

Нагласено е дека неговото програмирање ќе се заснова на тематски приоритети, а не како досега, на националните рамки на земјите.

„Ова ќе овозможи да се наградат перформансите и напредокот кон клучните приоритети и зголемената флексибилност на земјите на нивниот пат кон пристапувањето кон ЕУ“, се вели во соопштението на Европската комисија.

Комисијата вели дека ИПА 3 ќе се фокусира на стратешко и динамично распоредување на помошта, а приоритет ќе бидат- владеењето на правото и почитување на основните вредности, зајакнување на демократските институции и реформата на јавната администрација, промовирање на реформите за економско управување и конкурентност.

Политичкиот договор постигнат помеѓу Европскиот парламент и Советот на ЕУ, врз основа на предлог на Европската комисија, ќе биде преточен во законски текст, пред ЕУ да го започне официјалното усвојување на ИПА 3.

Според Брисел, усвојувањето на инструментот се очекува на есен.

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читање

Останато

Со новите измени на Законот, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот!?

Објавено

на

Со измените на Законот за облигациони односи, каматите нема да смеат да бидат повисоки од долгот, смета Jован Митрески, координатор на пратеничката група на СДСМ и коалицијата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Колапс на приватниот сектор во Јапонија – бројот на банкротирани компании за една година се зголемил за неверојатни 49%

Објавено

на

Ефектот на Ковид-19 врз бизнисите во Јапонија предизвика огромен број банкроти од почетокот на воведувањето на анти-пандемиските мерки. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно