Connect with us

Странски банки

ЕУ исклучи седум руски банки од системот СВИФТ, но ја нема најголемата Сбербанк

Објавено

на

ЕУ потпиша одобрение за исклучување на седум руски банки од платежниот систем СВИФТ, вклучувајќи ја „ВТБ банка”, но на листата ја нема најголемата, „Сбербанк”. Освен „Сбербанк” на листата ја нема ни „Газпромбанк”, трет по големина кредитор во Русија, кој е тесно поврзан со енергетскиот сектор.

Банката „Откритие”, „Новикомбанк”, „Промсвјазбанк”, „Росија банка”, „Совкомбанк” и „ВЕБ” ги сочинуваат останатите шест банки на листата.

Исклучувањето на Русија од СВИФТ се смета за „нуклеарна опција“, бидејќи тоа би ги направило плаќањата речиси невозможни, освен преку застарени методи како факс.

Иако постои растечки политички моментум за посилен став, отсуството на „Сбербанк” и „Газпромбанк” од списокот покажува дека сè уште постои загриженост за потенцијалните економски реперкусии.

Списокот е изнесен од Комисијата по консултации со САД, рече еден од дипломатите.

За тоа беше разговарано во вторникот на состанокот на амбасадорите на ЕУ. Дебатата се фокусираше на списокот на банки, при што Полска се обидува да го прошири, велат дипломатите.

Според еден од дипломатите, „Полска би сакала тоа да биде поамбициозно“.

Странски банки

Европската централна банка ги зголемува референтните каматни стапки за 25 базични поени

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) во четвртокот ги зголеми клучните каматни стапки за 25 базични поени поради високите инфлациски притисоци. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ подготвува ново зголемување на каматните стапки

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) повторно ќе ја зголеми референтната каматна стапка како дел од борбата против инфлацијата, на следниот состанок на Советот на гувернери. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Презентација на Редовниот полугодишен економски извештај на Светска банка за земјите од Западен Балкан

Објавено

на

Светска банка денеска ќе одржи презентација на 23-то издание од серијата извештаи за економската состојба во земјите од Западен Балкан – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора, Србија, насловено „Тестирање на отпорноста“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно