Connect with us

Останато

ЕК предвидува намалување од 8,7 проценти на годинешниот БДП на Еврозоната

Објавено

на

Економијата на ЕУ ќе го доживее најтешкиот пад од Втората светска војна во вториот квартал на 2020 година, се вели во мрачната прогноза на Европската комисија.

Годинава растот на БДП во Еврозоната се предвидува да се намали за 8,7%, но ЕК очекува веќе следната година БДП да порасне за 6,1%. За 27-те земји членки на ЕУ, Европската комисија предвидува пад на БДП за 8,3% оваа година, но пораст од 5,8% веќе следната година.

Европската комисија смета дека пандемијата на коронавирусот ја погоди европската економија повеќе од очекуваното, и дека патот до економското закрепнување е сè уште неизвесен, пред се поради обновените жаришта и зголемување на бројот на заболени од Ковид-19, што во одредени делови доведува до враќање на привремени рестриктивни мерки или до целосно затворање.

„Реалниот глобален БДП надвор од ЕУ ќе се намали за повеќе од 3 проценти во првиот квартал од оваа година, додека вториот квартал ќе биде многу потежок на глобално ниво, бидејќи повеќето земји ширум светот тогаш воведоа рестриктивни мерки за затворање“, изјави комесарот за економија на ЕУ, Паоло Џентилони, презентирајќи ја летната економска прогноза на Европската комисија.

Тој посочи на некои подобрувања во економската активност во Еврозоната кон крајот на јуни и почетокот на јули, но додаде дека има видливи разлики меѓу земјите-членки на ЕУ.

„Сите земји-членки ќе имаат пад  на економијата оваа година и закрепнување во 2021 година, но исто така, постојат големи разлики помеѓу рецесијата и закрепнувањето меѓу членките засновани на различни економски структури и последиците од пандемијата“, додаде Џентилони.

Според предвидувањата на Европската комисија се очекува значителен економски пад во Франција, Италија и Шпанија, додека пак поблага рецесија се очекува да ги зафати Германија, Холандија и Полска. ЕК додава дека инфлацијата кај членките на Еврозоната ќе остане релативно ниска оваа година, на ниво од 0,3%, додека веќе следната година се предвидува минимален раст од 1,1%.

Позитивни вести доаѓаат и од пазарот на трудот.

Од Европската комисија велат дека анализата покажала дека огромното намалување на работното време во земјите на ЕУ за време на пандемијата не доведе до драстично зголемување на невработеноста, што ја прави ЕУ различна од остатокот на светот, особено САД.

Останато

УЈП: Корисниците на МОЈДДВ кои имаат трансакциска сметка на Еуростандард банка да извршат промена

Објавено

на

Управата за јавни приходи апелира до граѓаните кои во апликацијата МојДДВ имаат внесено трансакциска сметка од Еуростандард Банка, да извршат промена со внесување на валидна трансaкциска сметка, со цел исплата на средства од поврат на ДДВ за физички лица.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Рустеми: „АД Пошта” ја стопираше услугата платен промет, откако ѝ е одземена дозволата на Еуростандард банка

Објавено

на

Генералниот директор на АД Пошта Северна Македонија, Ејуп Рустеми на прес-конференција одржана по повод одземањето на дозволата за работа на Еуростандард банка АД Скопје со која Македонската пошта имаше договор за извршување на услугата платен промет, изјави дека платниот промет што се врши преку АД Пошта Северна Македонија е стопиран и ќе се активира кога ќе биде потпишан договор со друга банка во законска процедура. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Фондот за осигурување на депозити: Депонентите во Еуростандард банка АД Скопје ќе бидат обештетени за своите депозити, но не повеќе од денарска противвредност од 30.000 евра по депозит

Објавено

на

Фондот за осигурување на депозити согласно Решението на гувернерот на Народна банка на Република Северна Македонија бр. 15 -20139/1 од 12 август 2020 година за укинување на дозволата за основање и работа на Еуростандард банка АД Скопје ги известува сите физички лица – депоненти на Еуростандард банка АД Скопје дека обесштетувањето по основ на вкупни депозити кои ги имаат во Банката ќе започне во рок од 20 дена и ќе се изврши во согласност со законските прописи. (more…)

Продолжи со читање

Популарно