Connect with us

Останато

Екс министерот за финансии Драган Тевдовски заминал во Вашингтон, ќе работи во Меѓународниот монетарен фонд

Објавено

на

Поранешниот министер за финансии, Драган Тевдовски, замина во Вашингтон каде што ќе работи во Меѓународниот монетарен фонд.

Тевдовски е еден од македонските високообразовани кадри кои завршија во двете најмоќни банки во светот.

Тој  е  вонреден професор на катедрата за математика и статистика и е автор на два универзитетски учебници и на околу 45 научни трудови објавени во престижни научни списанија.

Тевдовски од позиција на министер за финансии имаше идеја да ја намали разликата помеѓу богатите и сиромашните преку  прогресивното оданочување, но тоа не има се допадна на бизнисмените поради што овој данок не заживеа.

Инаку, Тевдовски беше министер до јуни во 2019 година. На 25 јуни 2019 година, Собранието го разреши од министерската позиција. На министерското место потоа седна Нина Ангеловска која го стави во мирување прогресивниот данок и најави длабинска анализа.

Останато

ИОРРМ преку видео конференција успешно организираше електронско изборно собрание

Објавено

на

На 16ти октомври 2020 година се одржа изборното собрание на Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ), за првпат во целосно дигитална форма. Во време на неизвесност и отежнати услови заради пандемијата на COVID-19, ИОРРМ одлучи 27-та седница на Собранието на ИОРРМ да се одржи во форма на видео-конференција, пред се поради заштита на здравјето на членовите и вработените на ИОРРМ.  (more…)

Продолжи со читање

Останато

Што направи виртуелниот експерт Славчо од А1 Македонија за 30 дена?

Објавено

на

Виртуелениот експерт Славчо е чет-бот кој разбира и зборува македонски јазик. Со него можете да комуницирате на кирилица или латиница. Комуникацијата со Славчо е целосно бесплатна, a со него можете да разговарате на веб страницата на А1 Македонија или преку апликациите Viber и . (more…)

Продолжи со читање

Останато

Шпанските банки виновни за “хаосот” во Барселона?

Објавено

на

Фото: AS

Хаосот во Барселона повторно продолжува откако играчите ја отфрлија молбата на раководството за намалување на платите, обелоденија медиумите во Каталонија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно