Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Домашни банки

ЕКСКЛУЗИВНО: Шпаркасе Банка ја купува Охридска Банка АД Скопје!

Објавено

на

Веќе од поодамна е познато дека Сосиете Женерал се повлекува од Балканот и го продава својот удел во банките во регионот. Неколку банки беа и сеуште се заинтересирани за преземање на капиталот на Сосете Женерал, но една успеа да ја победи конкуренцијата.

Станува збор за Штаермаркише Шпаркасе АГ кој излезе како победник во трката за преземање на капиталот на Охридска банка која досега беше дел од Сосиете Женерал групацијата.

Аквизицијата ќе биде обелоденета во текот на денешниот ден на настан кој веќе е закажан во хотелот DoubleTree by Hilton Skopje во 15 часот. Врвни претставници од менаџментот на австриската банка ќе ја соопшти веста за преземањето, а притоа ќе обелоденат и кои се плановите и стратегиите за понатамошното делување.

Штаермаркише Шпаркасе АГ веќе 11-та година е присутна на македонскиот пазар, откако во 2008 година целосно го откупи мнозинскиот пакет акции од тогашна Инвест банка. Со новата аквизиција, односно купувањето на капиталот на Охридска банка АД Скопје којашто во моментов сеуште е во сопственот на Сосиете Женерал, Шпаркасе ќе прерасне во една од најголемите банки во Македонија.

Охридска банка веќе неколку години одлично работи и го зголемува своето пазарно учество. Растот на добивката е енормен, растат приходите, кредитното и депозитното портфолио исто така се во значителелен пораст, па надополнето со остварувањата на Шпаркасе Банка, се очекува создавање на нов банкарски гигант на пазарот кој ќе биде сериозна конкуренција со моментално водечките три банки Стопанска банка АД Скопје, НЛБ Банка и Комерцијална Банка АД Скопје.

Домашни банки

ПроКредит Банка со награда за најеколошка компанија

Објавено

на

Согласно јавниот конкурс на Град Скопје за општествено одговорни компании ПроКредит Банка АД Скопје беше избрана како најеколошка компанија која има успешна примена на интерни стандарди и придонес во зачувување на животната средина. (more…)

Продолжи со читање

Домашни банки

Шпаркасе Банка започна да нуди услуги за тргување со хартии од вредност на странските пазари

Објавено

на

Шпаркасе Банка Македонија, во рамките на своето Одделение за работа со хартии од вредност, започна да ги нуди своите брокерски и старателски услуги во процесот на тргување со хартии од вредност на странските пазари.

Имено, со преминувањето на Република Северна Македонија во втората фаза од Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ССА), им се овозможи на домашните банки да посредуваат при купопродажба на хартии од вредност во странство, со што се отвориjа поголеми инвестициски можности за физичките и правните лица. Согласно со соодветните измени на законската и на подзаконската регулатива во оваа област, Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје презеде активности и соодветни подготовки за да биде една од првите банки што ќе им ги нудат овие услуги на своите клиенти.

Во рамките на инвестициското работење, Банката на своите клиенти им нуди брокерски и старателски услуги во 25 земји и на повеќе од 30-ина странски берзи – пазари на капитал, меѓу кои и најголемите берзи во светот: New York Stock, Exchange, NASDAQ, Börse Frankfurt, London Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange и др.).

Услугите на странските пазари опфаќаат:

  1. Брокерски услуги: прием и пренос на налози за купување и продавање хартии од вредност на странски пазари на хартии од вредност и вршење дополнителни услуги за издавачите на хартии од вредност.
  2. Старателските услуги: чување хартии од вредност; порамнување, плаќање и извршување на трансакциите со хартии од вредност според старателски налози; наплата на приходи и известување за исплата на дивиденда, камата или доспевање на други побарувања од хартии од вредност; извршување старателски налози поврзани со корпоративни активности како и други услуги по барање и во договор со клиентите.

Со оваа услуга ќе им се овозможи на клиентите да ги алоцираат своите слободни парични средства и да го диверзифицираат портфолиото преку вложување и дисперзија на ризикот во хартии од вредност на странските финансиски пазари, каде што постои голема понуда на финансиски инструменти и хартии од вредност, повисока ликвидност и транспарентно корпоративно управување на компаниите издавачи. Покрај овие предности, би ги истакнале и можноста за индексирано вложување во т.н. индексни ЕТФ-фондови, можноста за инвестирање во странски должнички инструменти и управување со приносите и ризиците (преку вложување во инструменти од различни издавачи со различни доспевања и приноси), потоа инвестирање во инструменти на стоковите пазари и поврзани со движењето на цените на стоките (на пример, во злато, нафта, пченица, памук итн.) и други можности.

Сите детални информации околу можностите за инвестирањето на странски пазари, листата на пазари и тарифниците за услугите се јавно објавени во деловните простории на Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје, а исто така се достапни и на веб-страницата на Банката: https://sparkasse.mk. Заинтересираните клиенти ги повикуваме да нè контактираат и да закажат информативен состанок.

Продолжи со читање

Домашни банки

НЛБ е првата овластена банка преку која ќе можете да тргувате со хартии од вредност на странските пазари

Објавено

на

НЛБ Банка со задоволство ги известува своите клиенти – физички и правни лица дека после неколку месечни интензивни подготовки за првпат во Македoнија ја овозможува услугата тргување со хартии од вредност на странски пазари. Со овој новитет, клиентите ќе можат да тргуваат со хартии од вредност на сите странски пазари, при што Банката ќе им обезбеди информации за настап на секој поединечен пазар како што се: информации за хартиите од вредност, трошоци за реализација на трансакциите, прием и пренос на налози за тргување и нивна реализација, чување на хартии од вредност-порамнување на реализираните трансакции и понатамошно водење на портфолиото. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange