Connect with us

Останато

Економијата на Латвија

Објавено

на

Латвиската економија продолжува да ослабнува како резултат на падот на цените на недвижностите, намалувањата во потрошувачката и поскапите кредити. Изгледите остануваат мрачни со прелиминарни информации за Q3 што укажува на тоа дека економијата може да продолжи да се ангажира, влегувајќи во фаза на стагфлација која се очекува да трае повеќе од една година. Обемот на забавувањето, исто така, ја изненади владата и се заканува да создаде буџетски дефицит оваа година и следната година. Брзото ладење на економијата се очекува да донесе одредено подобрување на инфлаторните перспективи и стеснување на надворешните нерамнотежи, поттикнати од слабеењето на домашната побарувачка и растот на потрошувачката.

Главните сектори на латвиската економија се информатичките технологии, хемиската и фармацевтската индустрија, електрониката, машинството, преработката на дрво, градежништвото, прехранбената индустрија, текстилната индустрија, рибарството и земјоделството.

Во оваа земја има 23 банки. Трите најголеми банки во Латвија се: Сведбанк, СЕБ Банка и ДНБ Банка. Националната валута на државата беше лат, но од 1. Јануари 2014 стана дел од еврозоната.

Латвија има релативно висок сооднос по глава на жител во однос на образованието. Државата обезбедува бесплатно основно образование и нуди голем број програми за високо образование. Странските студенти од земјите-членки на Европската унија плаќаат образование за истиот износ како и за домашните студенти, а образованието во Латвија е високо ценето во странство. Исто така, постојат финансирани училишта за јазични малцински групи во Летонија, каде што предметите се изучуваат двојазично – на латвиски и на соодветен странски јазик.

Останато

Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗВРМ и ИОРРМ

Објавено

на

На 09-ти Јануари 2019 година, Здружението на Внатрешни Ревизори на Македонија (ЗВРМ) и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) потпишаа Меморандум за соработка, со кој се потврдува взаемната соработка за подигнување на професијата Внатрешен Ревизор и Овластен Ревизор на повисоко ниво, промовирање на стручноста, знаењето и професионалноста на своите членови. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП РАЗВИ МОДУЛ ЗА АВТОМАТСКИ ПОВРАТ НА ДАНОЦИ

Објавено

на

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, во придружба на Министерот за финансии, Драган Тевдовски, разговараа за реализираните проекти и реформите на УЈП во изминатата година како и за активностите на коишто Управата за јавни приходи ќе се посвети во текот на 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Значајно подобрена борбата против финансискиот криминал

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, оствари работна средба со директорот на Управата за финансиска полиција, Арафат Муареми. Директорот информира дека во 2018 година Управата поднела вкупно 74 кривични пријави за дела со кои е нанесена штета на Буџетот на Република Македонија во износ од 3 милијарди денари. Ова е значително повеќе во споредба со 2016 година кога била поднесена 41 кривична пријава со што е нанесена штета на Буџетот на РМ во износ од 293 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange