Connect with us

Останато

Економијата во Украина

Објавено

на

Растот на економијата во Украина остана многу силен. Ова беше поддржано од високата глобална побарувачка за челик и од огромни капитални приливи од странство и покрај глобалната криза на ликвидност. Продолжи со многу висок раст придружен со понатамошно драстично проширување на дефицитот на тековната сметка, додека капиталните приливи се исушат, сепак не е одржлив. Растот на БДП значително забави во 2009 година.

Растот на кредитите веќе почна да се забавува и забавувањето ќе се забрза со тоа што економијата ќе се излади и кредитниот квалитет ќе се влоши. Политичката несигурност веројатно ќе трае некое време и немирите, дополнително придонесоа за зголемување на трошоците за финансирање, бидејќи аверзијата на ризик на инвеститорите значително се зголеми.

Во оваа земја има 39 банки. Најголеми банки во Украина се: Алфа Банка Украина, Finance and Credit Bank и ПроКредит Банка.

Гривња се вика националната валута на Украина. Од 2009 година до денес, Националната Банка имаш тешка задача да ја задржи стабилноста на валутата. Државата е дел од Европска Унија, но не и од еврозоната.

Останато

Потпишан меморандум за соработка помеѓу ЗВРМ и ИОРРМ

Објавено

на

На 09-ти Јануари 2019 година, Здружението на Внатрешни Ревизори на Македонија (ЗВРМ) и Институтот на овластени ревизори на Република Македонија (ИОРРМ) потпишаа Меморандум за соработка, со кој се потврдува взаемната соработка за подигнување на професијата Внатрешен Ревизор и Овластен Ревизор на повисоко ниво, промовирање на стручноста, знаењето и професионалноста на своите членови. (more…)

Продолжи со читање

Останато

УЈП РАЗВИ МОДУЛ ЗА АВТОМАТСКИ ПОВРАТ НА ДАНОЦИ

Објавено

на

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска, во придружба на Министерот за финансии, Драган Тевдовски, разговараа за реализираните проекти и реформите на УЈП во изминатата година како и за активностите на коишто Управата за јавни приходи ќе се посвети во текот на 2019 година. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Значајно подобрена борбата против финансискиот криминал

Објавено

на

Министерот за финансии, Драган Тевдовски, оствари работна средба со директорот на Управата за финансиска полиција, Арафат Муареми. Директорот информира дека во 2018 година Управата поднела вкупно 74 кривични пријави за дела со кои е нанесена штета на Буџетот на Република Македонија во износ од 3 милијарди денари. Ова е значително повеќе во споредба со 2016 година кога била поднесена 41 кривична пријава со што е нанесена штета на Буџетот на РМ во износ од 293 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange