Connect with us

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија.

Последните податоци за нивото на индустриско производство и услугите покажуваат колку војната во Украина негативно влијае на Европската и Американската економија.

Економскиот раст е серизно погоден од високите стапки на инфлација на глобално ниво. Економиите се соочуваат со нарушен систем на снабдување, кој во комбинација со зголемените каматни стапки негативно влијае на бизнисите. Европа е под дополнителен притисок од можни недостатоци на енергија во претстојната зима.

Германија во четвртокот ја активираше втората фаза од планот во три чекори за покривање на енергетските недостатоци во зима.

Малопродажбата во САД во месец мај забележа пад, за прв пат оваа година, заедно со продажбата на недвижности која веќе 4 месеци по ред е во постојано намалување. Каматните стапки за хипотекарните кредити во САД се на највисоко ниво од 2018 година пренесува „Wall Street Journal”.

Пазарот на труд останува засега стабилен, иако покажува знаци на пад.

Дали светот го очекува рецесија проследена со инфлација и зголемување на невработеноста ?

Останато

Што научивме од овогодишната конференција за е-трговија?

Објавено

на

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ, на 11-ти ноември се одржа Петтата конференција за е-трговија, на тема “E-commerce. Accelerate!”, на која присуствуваа над 470 лица со физичко присуство, а истата ја следеа и преку 130 лица со онлајн присуство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти

Објавено

на

Невработеноста во еврозоната падна на рекордно ниско ниво од 6,5 проценти во октомври, покажуваат бројките што ги објави „Евростат“, статистичката агенција на ЕУ. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Просечната плата во октомври во Црна Гора изнесувала 720 евра

Објавено

на

Просечната плата без даноци и придонеси во Црна Гора во октомври, според податоците на Управата за статистика (Монстат), изнесувала 720 евра и е за 0,3 проценти повисока од септември. (more…)

Продолжи со читање

Популарно