Connect with us

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години.

Потпретседателката на ЕИБ Павлова истакна дека ЕИБ, како банка на ЕУ, е подготвена да го поддржи регионот на Западен Балкан во надминување на актуелните предизвици. Во рамките на својата нова филијала ЕИБ Глобално, банката ќе го зголеми својот локален тим и ќе распореди нови иновативни финансиски инструменти за да одговори на специфичните потреби на земјите од Западен Балкан, особено на нејзиниот приватен сектор. Главниот приоритет е зелената транзиција преку зголемена енергетска ефикасност, производство преку обновливи извори, подобрени практики за зелено управување и иновации погодни за климата.

„Покрај финансирањето на изградбата на посигурни и разновидни енергетски мрежи, ние му помагаме на регионот да ја зголеми својата отпорност на климатските промени и да развие нови одржливи проекти во рамките на Економскиот и инвестициски план на Комисијата за Западен Балкан. Минатата година, ЕИБ обезбеди 257 милиони евра за поддршка на декарбонизацијата и транзицијата кон зелена економија во регионот“, рече Павлова.

Таа, исто така, подвлече дека одржливото земјоделство, особено производството на храна, исто така треба да биде високо на агендата, истакнувајќи дека ЕИБ има значително искуство во оваа област. „Ова е особено важно имајќи го предвид влијанието на војната во Украина што веројатно ќе влијае на глобалниот земјоделски пазар. Затоа, подготвени сме да поддржиме проекти што ќе им помогнат на земјите зависни од увоз на храна да го зголемат домашното производство и да го подобрат целокупниот синџир на снабдување“, додаде таа.

Дебора Револтела, директорката на Одделот за економија на ЕИБ, подвлече дека војната во Украина ќе има јасни негативни последици за регионот на ЦИЈИЕ во смисла на несигурност, трговски нарушувања, енергетска безбедност и шок на цената на енергијата, зголемен ризик за земјата и можно заострување на финансиските услови.

„Сите сугерираат некое негативно влијание врз растот. Меѓутоа, како што на пандемијата може да се гледа како на повик за будење за дигитализација, сегашната криза може да се искористи како повик за забрзување на зелената транзиција. Истражувањата на ЕИБ покажуваат дека земјите во регионот имаат пониски резултати во однос на енергетската ефикасност, свесноста за климата, практиките за зелено управување и инвестициите, споредено со нивните западни колеги. Неодамнешното Истражување на ЕИБ за инвестициите (EIBIS) покажува дека 33 % од фирмите не инвестирале и не планираат да инвестираат во проекти за климата, а уште поголем удел има во Јужна, Централна и Источна Европа. Во иднина, фискалните власти ќе треба да одлучат какви реформи и приоритети треба да бидат во фокусот, земајќи ги предвид декарбонизацијата, дигиталните, одржливите и паметните решенија за бизнисите, што ќе ја зголемат отпорноста на приватниот сектор на сегашната и идните кризи“.

Гувернерката на Народната банка на Северна Македонија, Ангеловска-Бежоска, истакна дека по една деценија ниска инфлација, сега речиси сите економии пријавуваат повисоки стапки на инфлација.

„Сега, централните банки треба да останат фокусирани на нивниот мандат за среднорочна стабилност на цените, што бара постепено нормализирање на монетарната политика. Краткорочните ефекти од кризата треба да се решат со користење алатки на фискалната политика, кои треба да бидат добро насочени и временски ограничени. Има многу сили што имаат тенденција да влијаат на вкупната продуктивност на факторите – конкурентноста на економијата, квалитетот на човечкиот капитал, квалитетот на институциите, иновациите и технолошката подготвеност. Потребни се структурни реформи и, ќе нагласам, справувањето со актуелните предизвици не треба да ги стави во мирување структурните реформи, напротив, тие треба да се одвиваат истовремено, бидејќи имаат тенденција да дадат долгорочни резултати“, рече гувернерката Ангеловска-Бежоска.

Меѓународната конференција, организирана во време кога Народната банка на Северна Македонија слави 30 години од монетарната независност, беше домаќин на над 40 учесници – гувернери и членови на одбори на централни банки, високи претставници на меѓународни финансиски институции и претставници на регионалната и меѓународната академска заедница.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно