Connect with us

Останато

ЕИБ го прекинува кредитирањето на Турција до крајот на годината

Објавено

на

Европската инвестициска банка до крајот на годината ќе прекине со кредитирање на Турција поради геолошки истражувања во близина на Кипар.

“Како банка на ЕУ, ЕИБ почитува препораки од Советот на ЕУ и ќе воведе ограничен пристап до нови кредити до крајот на годината”, изјави претставник на ЕИБ.

Тоа ограничување нема да се однесува за проекти што се поврзани со приватни турски компании, тврди изворот.

На 15 јули ЕУ одобри воведување санкции за Турција поради геолошки истражувања во економска зона на Кипар.

Советот на ЕУ одлучи да ги запре преговорите за потпишување сеопфатен договор за воздушен транспорт, да прекине со работа Советот за асоцијација ЕУ-Турција и да се намали финансиската помош за Анкара во 2020 година.

Дијалогот на високо ниво меѓу ЕУ и Турција исто така е прекинат.

Останато

Бизнисот со топлинска енергија оди во домашни раце – Адора инженеринг на јавна лицитација за 9,3 милиони евра го купи имотот на Топлификација АД во стечај

Објавено

на

Адора инженеринг по пат на јавна лицитација, за 9,3 милиони евра, ги купи Топланите Исток и Запад и најголемиот дел од останатиот имот на Топлификација АД, која е во стечај. Со оваа купопродажба успешно се завршува стечајната постапка на ова претпријатие и се отвара ново светло, поглавје во регулираниот бизнис со производство на топлинска енергија, кој што е од државно значење, односно директно влијае врз екологијата и целокупниот комфор на живеење на граѓаните во главниот град Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Извршниот директор на Тиго Фајнанс, Филип Димитровски, прогласен за еден 40 највлијателни и најуспешни бизнис лидери под 40 години во Југоисточна Европа

Објавено

на

Престижната меѓународна агенција „Business Elite Awards“, на специјална гала свеченост организирана во Истанбул, Турција, му го додели значајното „40 Under 40“ признание за бизнис лидер под 40 години на Филип Димитровски, извршен директор на финансиското друштво Тиго Фајнанс. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Во соработка со ИНФЕ-ОЕЦД и Министерството за финансии на Холандија се засилуваат активностите за спроведување на националната Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија

Објавено

на

Спроведувањето на првата национална Стратегија за финансиска едукација и финансиска инклузија засилено напредува. Оттука, вчера и денес, финансиските регулатори од земјава предводени од Народната банка во рамките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија, заедно со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при Организацијата за економска соработка и развој (ИНФЕ-ОЕЦД) во соработка со Министерството за финансии на Холандија, организираат работилница, во рамките на програмата на Конституенцата и програмата „Манивајс“ (Money Wise). (more…)

Продолжи со читањеПопуларно