Connect with us

НБРМ

(ЕДУКАТИВНО ВИДЕО) Кои се заштитни карактеристики на македонските банкноти?

Објавено

на

Во рамки на Глобалната недела на парите, Народната банка објави ново видео од серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“, којшто се изработува со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ).

Заштитни карактеристики на македонските банкноти

Видеото е достапно на: https://youtu.be/ReyEc-sCMcg

Видеото е достапно и на албански јазик на: https://youtu.be/9DGqB9RXdoI

Серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“ е предвидено да содржи девет видеа и во нив се обработуваат актуелни теми од доменот на финансиите коишто ги засегаат сите граѓани како активни субјекти во финансиските текови, соопшти Народната банка.

НБРМ

Анкета на Народната банка: Експертите очекуваат поголема инфлација и следните две години

Објавено

на

Експертите очекуваат зголемување на инфлацијата во земјава. Очекувањата за 2021 година упатуваат на просечна стапка од 2,8 отсто, наспроти 2,3 проценти во претходната анкета на Народната банка за инфлациските очекувања. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Извршниот директор во ММФ Хилберс: Централната банка дејствуваше соодветно за време на кризата

Објавено

на

„Централната банка, како професионална и независна институција дејствуваше соодветно за време на корона-кризата со мерки за поддршка, што придонесе за одржување на целокупната стабилност“ – истакна Пол Хилберс, извршен директор во Меѓународниот монетарен фонд за Конституенцата во којашто членува нашата земја. Тој додаде дека „тековната поставеност на монетарната политика е соодветна, но неопходно е внимателно следење на инфлациските движења“. (more…)

Продолжи со читање

НБРМ

Народна банка: Продолжува годишниот раст на депозитите и кредитите

Објавено

на

Депозитите во септември бележат годишен раст од 8,3 проценти, а кредитите од 6,3 проценти, објави Народната банка. (more…)

Продолжи со читањеПопуларно