Connect with us

Лични финансии

Едноставни правила за успех

Објавено

на

Градење бизнис и претприемништво бара уникатен талент и љубов кон вашата кариера. Станува збор за можност и способност да го откриете вашиот сон.

Постојат многу едноставни правила што можете да ги следите за да станете успешни.

1. Сакајте ја работата

Ако градите кариера или продолжувате да работите на работни места кои навистина не се ваша страст, тоа е краткорочно. Ако навистина го правите она што сакате, ќе бидете покреативни, помотивирани, посреќни и многу поверојатно е да бидете и многу попросперитетни како на финансиски, така и на личен план.

2. Работете напорно

Успехот доаѓа со напорна работа, но никогаш немојте да се залажувате дека успехот ќе дојде сам по себе само со напорна работа. Секогаш постои задоволство од добро завршената работа. Но, запомнете дека треба да се потпрете на другите, затоа бидете сигурни дека сте опкружени со колеги кои ја делат истата работна етика, но и страст кон работата.

3. Бидете се подобри

Успешните луѓе се стремат кон величина, а не кон просечност. Затоа, секогаш стремете се кон достигнување на крајниот максимален потенцијал кој го поседувате и никогаш не се задоволувајте со просечност.

4. Фокусирајте се

Фокусот секогаш носи успех – што не е можно без јасен акцент на она што е најважно. И лидерите постојано треба да се потсетуваат на оваа витална вистина. Фокусот бара потрага по мисија и визија.

5. Поместувајте ги границите

Ричард Бренсон рече: „Премногу луѓе не се истакнуваат во животот затоа што премногу се плашат да ги преземат потребните чекори за да ги постигнат своите соништа. Некои манифестираат страв како заштита од неуспех, други дури и не се обидуваат, верувајќи дека нивните можности се ограничени, додека премногу влегуваат во статус кво состојба“.

Не ограничувајте се на размислување и не дозволувајте стравот да ве спречи во остварување на вашите цели. Денес, луѓето очекуваат повеќе од обично, затоа треба да бидете извонредни за да бидете забележани и да градите цврсти релации.

Лични финансии

Дали парите може да ја купат среќата!?

Објавено

на

Ова тврдење е старо колку и светот, дури и кога немало пари во оптек. Со размена на стоки, луѓето се обидуваа да се осигурат себеси и своето семејство на најдобар начин, бидејќи тоа е во човечката природа. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Работа од дома: Пет грешки кои ѝ пречат на вашата кариера

Објавено

на

Во 2020 година, многу вработени навикнати да работат во канцеларија беа принудени да се префрлат на работа од дома. Затоа, прашањето е крајно релевантно денес: дали е реално да напредувате во вашата кариера додека работите од дома? Експертите споделуваат мислења во студијата на „Мари Клер“ кои грешки не треба да се прават во комуникацијата со раководството и како да се изгради вистинската стратегија за работа што ќе ви помогне да добиете унапредување со работа од далечина. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

Генерали Инвестментс советува: Поголема претпазливост кај акциите од технолошкиот сектор, бидејќи приносите на овие акции уште се над просекот од почетокот на годината

Објавено

на

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите. (more…)

Продолжи со читање

Популарно