Connect with us

Останато

Евро-азиската економска унија формира заеднички пазар на нафта и гас

Објавено

на

Евроазиската економска унија започна да формира заеднички пазар за гас, нафта и нафтени деривати.

„Земјите-членки го одобрија концептот за создавање на заеднички финансиски пазар на Евроазиската економска унија, а во тек се подготовки за создавање на заеднички пазар на електрична енергија. „Почнавме програма за формирање на заеднички пазари за гас, нафта и нафтени деривати“, изјави Владимир Путин на состанокот за интегративните процеси во ЕАЕУ.

Во декември, лидерите одобрија план за акција за усогласување на законите на земјите од Унијата во нафтениот сектор, а исто така одлучија да се преселат во втората фаза на формирање на заеднички пазар на гас, создавање инфраструктура, технолошка и правна рамка на пазарот, Известува Б92.

Претседателот на Русија додаде дека во повеќето економски сектори заедничките пазари се веќе формирани и успешно работат, додека во други области се решаваат практични прашања и се бараат оптимални модели.

Тој го наведе создавањето единствен пазар за производство и трговија со лекови и медицински помагала како пример за успешно наоѓање компромис меѓу земјите-членки на ЕАЕУ.

„Од 1 јануари годинава, регистрацијата на сите лекови во земјите на ЕАЕУ се врши во согласност со униформни правила и процедури. Ова е исклучително важно сега, кога нашите земји се соочуваат со заеднички предизвик – епидемијата на коронавирус. „И ние мора ефикасно да ги координираме напорите за заштита на животот и здравјето на нашите граѓани“, заклучи Путин.

Останато

Нина Ангеловска по втор пат избрана за “жена амбасадор за е-трговија” на УНКТАД

Објавено

на

Нина Ангeловска, по втор пат беше избрана за „жена амбасадор на e- трговија“ од страна на УНКТАД – телото на Обединетите нации за трговија, инвестиции и развој, заедно со уште пет други успешни жени претприемачи од целиот свет. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Дигитализацијата на образованието да се реализира во инклузивен процес

Објавено

на

Информациските и комуникациски технологии доколку се користат на соодветен начин можат да допринесат за значително подобрување на квалитетот на живот, работа и создавање нови вредности, со што повеќекратно се оправдуваат напорите за имплементација на овие технологии, реагира Саша Огненовски од ИКТ Комората на Македонија поврзано со полемиките кои се водат во јавноста околу воведување на дигитализација на учебниците во образовниот процес. (more…)

Продолжи со читање

Останато

МФ и УНДП потпишаа Меморандум за унапредување на фискалната децентрализација, реформи во јавните финансии и економски развој

Објавено

на

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) ќе ги поддржи планираните реформи во насока на унапредување на фискалната децентрализација во земјава и зајакнување на капацитетите на локалните власти, како и градењето подобар систем на јавни финансии, воопшто. Помеѓу Министерството за финансии, претставувано од министерот за финансии, Фатмир Бесими и постојаната претставничка на УНДП во земјава, Нарин Сахакјан беше потпишан Меморандум за разбирање, којшто предвидува соработка во повеќе области. (more…)

Продолжи со читање


Популарно