Connect with us

Останато

Евростат: Невработеноста во еврозоната се намали на 7,4 проценти

Објавено

на

Стапката на невработеност во еврозоната во декември се намали и стигна до ниво од 7,4 проценти, со што го достигна најниското ниво од мај 2008 година, објави Европското биро за статистика „Eurostat”.

Оваа бројка е подобра од предвидувањата на аналитичарите, кои на давателот на финансиски услуги „FactSet” му порачаа дека очекуваат дека стапката на невработеноста да биде 7,5 проценти, исто колку што беше во ноември.

Откако во септември 2016 година, стапката на невработеност во еврозоната се намали под симболични 10%, оттогаш па наваму константно е во опаѓање.

Во моментот на најтешката должничка криза, невработеноста во април, мај и јуни 2013 година достигна рекордно високо ниво од 12,1%.

Меѓу 19-те земји во еврозоната, Германија и Холандија имаа најниска стапка на невработеност (3,2 проценти) во декември.

На другиот крај на скалата, највисоки стапки на невработеност има во Грција (16,6% во октомври, бидејќи нема податоци за декември) и Шпанија (13,7%).

Останато

Од 28-ми започнува етапната исплата на јунските пензии

Објавено

на

Владата на Република Северна Македонија на последната седница ја усвои Информацијата за исплата на пензии за месец јуни 2022 година со задолжување на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија да ги достави податоците за пензиите до деловните банки најдоцна до 27 јуни. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во Велика Британија највисока во последните 40 години

Објавено

на

Инфлацијата во Велика Британија се зголеми на 9,1 проценти на годишно ниво во мај, што е највисоко во изминатите 40 години, покажува извештајот објавен од Националната канцеларија за статистика на Обединетото Кралство. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Економиите на САД и ЕУ во пад, расте ризикот од глобална рецесија

Објавено

на

Економиите на САД и на Европската Унија покажуваат значаен пад во јуни, како резултат на порастот на цените за храната, цените на енергенсите и намалената побарувачка на останатите производи и услуги. Со тоа се зголемува ризикот за глобална рецесија. (more…)

Продолжи со читање


Популарно