Connect with us

Странски банки

Европската централна банка ја отфрли можноста за отпишување на долговите

Објавено

на

Европската централна банка ја отфрли можноста за отпишување на долговите на државите, идеја што ја предложија некои економисти со цел државите подобро да се справат со последиците од пандемијата на коронавирусот.

„Слушам дебата во Франција за отпишување на долговите од страна на централната банка, но тоа не е опција за ЕЦБ“, рече членот на Извршниот одбор на ЕЦБ, Фабио Панета во интервју за Мондо.

„Покрај законските ограничувања со кои се забрануваат ваквите практики, граѓаните би ризикувале да ја изгубат довербата во валутата и би дошло до „финансиски нарушувања“”, објаснува Панета.

Панета не сака да се повтори искуството со Германија од 20-тите години на минатиот век, период на хиперинфлација, кога граѓаните со колички пренесувале пари кои ја изгубиле својата вредност.

„Тоа не е начин да се создаде просперитет и затоа договорите забрануваат монетарно финансирање“, додаде тој.

Во моментот кога државите од Еврозоната мораа масовно да се задолжуваат поради рецесијата предизвикана од пандемијата од корона вирусот, ЕЦБ ја зголеми програмата за помош за 600 милијарди евра за откуп на државни и приватни обврзници.

Странски банки

Странците во црногорските банки чуваат 747 милиони евра депозити

Објавено

на

На крајот на јуни годинава, нерезиденти и странци имале 747 милиони евра депозити во банките во Црна Гора. Во исто време, вкупните депозити на граѓаните и фирмите изнесувале 33 милијарди евра. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

„Intesa Sanpaolo” оствари нето-добивка од 2,56 милијарди евра во првата половина на 2020 година

Објавено

на

Управниот одбор на меѓународната банкарска групација „Intesa Sanpaolo”, во чии рамки делува „Banca Intesa”, го одобри консолидираниот полугодишен извештај на 30 јуни 2020 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Заборавете на доларот, купувајте злато! Цената на овој скапоцен метал допрва ќе расте

Објавено

на

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато што е можно поактивно. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот, „Goldman Sachs“, пренесува „Bloomberg“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно