Connect with us

Странски банки

Европската централна банка предупредува за ризиците по глобалната економија

Објавено

на

Европската централна банка објави економски билтен во кој предупредува на влошените ризици за глобалната економија.

Во него се наведува дека личната потрошувачка во светот е добра заради стабилниот пазар на трудот. Но, во вториот квартал од оваа година падот на индексот на производствена активност ќе има негативно влијание врз изгледите за индивидуална потрошувачка. Во исто време, заради зголемена неизвесност и построги услови за финансирање, се забележува стагнација на растот на глобалните инвестиции.

Во билтенот исто така се вели дека континуираната неизвесност го попречува развојот на еврозоната, особено растот на секторот производство.

Странски банки

Корона-кризата започнува да го забавува работењето на словенечките банки

Објавено

на

Тековната корона-криза и воведените мерки за ограничување на ширењето на пандемијата негативно влијаат врз работата на словенечките банки, при што растот на кредитите за домаќинствата се преполови, а растот на корпоративните кредити, исто така, постепено забавува во периодот од јануари до мај, соопшти Централната банка на Словенија. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР и ЕУ ќе го зголемат финансирањето на малите и средните претпријатија на Западен Балкан

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) и Европската Унија (ЕУ) ја зголемуваат поддршката на малите и средните претпријатија (МСП) на Западен Балкан, со дополнително финансирање по појавување на пандемијата на коронавирусот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Commerzbank ќе затвори повеќе од половина од своите филијали низ Германија!?

Објавено

на

Според „Börsen-Zeitung”, извршниот одбор на германската „Commerzbank AG” планира да затвори повеќе од половина од 1.000-те филијали низ целата земја до крајот на 2023 година. Покрај тоа, се планира да се намалат речиси 10.000 работни места од вкупно 32.792 колку што во моментов брои германскиот банкарски гигант. (more…)

Продолжи со читање

Популарно