Connect with us

Странски банки

Европската централна банка (ЕЦБ) ги зголеми каматните стапки за 0,5 процентни поени со цел да ја намали инфлцијата

Објавено

на

Европската централна банка (ЕЦБ) зголеми три клучни каматни стапки, за 0,5 проценти со цел да го намали нивото на инфлацција.

Сега каматните стапки на девизните средства ќе изнесуваат 3%, на операциите за главно рефинансирање 3,5% и на маргиналните кредитни капацитети 3,75 %.

ЕЦБ со недели сигнализираше дека повторно ќе ги зголеми стапките на состанокот во март, бидејќи инфлацијата во блокот останува далеку над целта.

Во февруари, прелиминарните податоци покажаа дека вкупната инфлација изнесува 8,5%, што е значително над целта на централната банка од 2%.

Некои играчи на пазарот, сепак, се сомневаат дали претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард ќе продолжи да ја следи истата политика, со оглед на неодамнешните шокови во банкарскиот сектор.

Странски банки

Банкарскиот сектор се стабилизира, берзите растат втор ден по ред

Објавено

на

На европските берзи утринава цените на акциите пораснаа втор ден по ред, најмногу во банкарскиот сектор, кој закрепнува по серијата мерки на централните банки за стабилизирање на секторот. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Роберт Кијосаки – човекот кој ја предвиде финансиската криза во 2008 година и колапсот на Леман Брадерс, предвидува слично сценарио и за уште еден банкарски гигант!?

Објавено

на

Колапсот на Silicon Valley Bank (SVB), која прекина со работа во петокот, откако не успеа да собере нов дополнителен капитал, па продаде државни обврзници со големи загуби за да ги исплати клиентите што ги подигнаа своите парични средства, придонесе целиот финансиски сектор да биде нестабилен и стравувањата се дека кризата може да се прошири и во други банки и земји. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка е подготвена да обезбеди 50 милијарди франци за “Credit Suisse”

Објавено

на

Швајцарската централна банка и регулаторното тело на финансиските пазари (Finma) денеска соопштија дека “Credit Suisse”, чија вредност на акциите падна за речиси една четвртина, ги исполнува барањата за капитал и ликвидност и може да пристапи до капитал за ликвидност „во случај на потреба“. (more…)

Продолжи со читање

Популарно