Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Еве кој има право да направи увид во сефовите на граѓаните

Објавено

на

Граѓаните во банкарските сефови обично чуваат семеен накит, пари, тестаменти и важни артефакти и предмети од голема важност за нив, а според банкарските службеници има и клиенти кои прашуваат дали во сефот може да собере пакет или тегла од два, три и пет килограми.

Со законот е утврдена забрана за поседување оружје, експлозиви, запалливи супстанци, наркотици, како и предмети што може да се распаднат и да се расипат. Ѓраѓаните не треба да ги чуваат парите во сефови. Некои банки тоа не го препорачуваат тоа, додека други дури и го забрануваат.

„Банката нема увид во содржината на сефот на клиентот. Во исклучителни ситуации, доколку клиентот не е присутен, сефот може да се отвори само по налог на судот, Министерството за внатрешни работи, и слично.“, велат од една наша банка.

Затоа, до содржината на сефот не може да пристапи никој, туку единствено закупецот на сефот или некој кого тој лично го овластил, со што во сефовите граѓаните оставаат сè што сакаат да го сочувааѕ на најбезбедно место.

Најчесто, во сефовите се чуваат важни договори, тестаменти, хартии од вредност, како што се обврзници, акции, уметнички дела, скапоцен накит и слично. Во моментов, не е точно познат бројот на сефови во банките во Македонија, бидејќи тие не се обврзани да известуваат за бројот на сефови. Сепак, нацрт-законот за спречување перење пари, кој се очекува да биде усвоен до крајот на годинава, ќе ја промени таа состојба. Практично, банките ќе треба да ја известат НБРСМ за склучените договори за закуп на сефови, за бројот на корисници на сефови, како и за лицата кои имаат овластување да пристапат до сефот.

Сефовите се во банките под видео надзор 24 часа, а обично ги изнајмуваат граѓаните за време на одморите и патувањата. Тие можат да бидат изнајмени од физички и правни лица. Димензиите се избираат по потреба и се достапни вонколку различни големини.

Цената зависи од големината на сефот и периодот на изнајмување, при што клиентите обично бараат најмали сефови и период на закуп од три месеци до една година.

Изнајмувањето на најмалиот сеф за еден месец во просек чини околу 500 денари во банки, или околу 4.500 денари годишно. Закупот на најголемиот сеф е во просек до 1.300 до 1.800 денари месечно, или околу 6.000 денари годишно.

Сефовите можат да се изнајмуваат и од физички и од правни лица, а граѓаните кои ги изнајмуваат се на различна возраст од најмладите, студентите, до оние највозрасните пензионерите.

Анализи

Кои се десетте компании со најголеми добивки – Од топ 10 четири се банки

Објавено

на

Македонскиот приватен сектор имаше нешто послаби први три квартали од годината со помала добивка споредено со истиот период лани. Според податоците на котираните друштва на Македонска берза во топ 10 компании со најголеми добивки заклучно со 30 септември 2019 година четири се банки, од кои две се наоѓаат во топ три. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

Какви новини носи новата шефица на ЕЦБ!?

Објавено

на

За економистите ќе биде лесно да се согласат дека монетарната политика е неопходен инструмент во време на финансиска криза. Кога пазарите за пари и ликвидност ќе се замрзнат, одлучувачката монетарна интервенција ќе го омекне ударот. Но, кога работите ќе се вратат во нормала, монетарната политика порано или подоцна ја губи својата магична моќ. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

ТТК Банка ја дуплираше добивката, додека другите банки бележат голем пад на профитот

Објавено

на

ТТК Банка е изненадување во банкарскиот сектор за првите девет месеци од годинава со значително подобрување на финансиските резултати. Според оствареното во првите три квартали од 2019 година, ТТК Банка е речиси единствена со зголемена добивка споредено со истиот период лани, и гледано процентуално има најголем раст од дури 50%. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange