Connect with us

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст.

Прогнозата за економскиот раст на Македонија е помала од просекот за балканскиот регион која останува на 3,2 % раст. Македонија така според ЕБOР ќе има најмал економски раст од сите држави кои произлегоа од поранешна Југославија.

Според банката, намалувањето се должи пред се на последиците на војната во Украина поради која се намали увозот на гас, но се зголеми увозот на скапа електрична енергија. Растот според ЕБOР го движат бруто инвестициите и потрошувачката која е зголемена за 4 % по зголемувањето на минималната плата во април.

„Инфлацијата достигна 16,8 проценти во август годинава, најмногу придвижена од поскапувањето на храната и на енергијата”, констатира ЕБOР во извештајот.

Извозот е зголемен за 20% во првите седум месеци годинава, но увозот пораснал за 27 отсто особено поради зголемениот увоз на електрична енергија.

Според банката, анти-ковид политиката на Кина го намалува извозот на ЕУ и може да предизвика ефекти и врз македонската автомобилска индустрија, сместена во слободните економски зони пред се во Скопје, Штип и Битола.

ЕБOР направи корекција и за наредната година, па за 2023-тата се прогнозира економски раст од само 2,3% за Македонија.

Странски банки

ПроКредит Групацијата постигна значителни резултати последните 9 месеци со принос на капиталот од 13,6%

Објавено

на

Групацијата ПроКредит, која главно е активна во Југоисточна и Источна Европа, објави висок финансиски резултат од 94,0 милиони евра за првите девет месеци од 2023 година. Приносот на капиталот значително се подобри на ниво од 13,6 %, со што се нагласуваат среднорочните проекции на групацијата. Добриот резултат главно беше поттикнат од континуираната позитивна динамика на нето-каматната маржа, како и од подобрениот коефициент трошоци-приходи од 58,7%. Стабилните показатели за кредитниот ризик доведоа до умерена цена на ризикот од 20 базични поени, каде спаѓаат и дополнителните резервации за загуби резервирани во третиот квартал на работењето на групацијата во Украина. Како резултат на силниот оперативно-финансиски развој во целата групација, Управниот одбор реши на 26 октомври 2023 година повторно да ги подигне проекциите за финансиската 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕБОР го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Банката во Северна Македонија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) го назначи Фатих Туркменоглу за нов шеф на Северна Македонија. Тој ќе ја преземе функцијата на 1 ноември и ќе ја води канцеларијата на Банката во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ПроКредит Холдинг АД: Успешно спроведена трансформација во акционерско друштво

Објавено

на

Матичната компанија на развојно ориентираната Групација ПроКредит успешно ја заврши трансформацијата на својата правна форма во акционерско друштво (AG). Трансформацијата беше завршена со внесување на ПроКредит Холдинг АД во трговскиот регистар на 27.9.2023 година. Претходно, на Годишното генерално собрание одржано на 5.6.2023 година беше донесена одлука за одобрување на промената на правна форма со многу големо мнозинство. Трансформацијата во акционерско друштво има за цел дополнително да го подобри прифаќањето на инвеститорите, особено меѓу учесниците на меѓународниот пазар, а, во исто време, да ја поедностави корпоративната структура. Деловниот фокус на ПроКредит Холдинг, особено со акцент на Југоисточна и Источна Европа и неговата посветеност да се постигне влијание, остануваат непроменети. (more…)

Продолжи со читање

Популарно