Connect with us

Останато

Дури 40% онлајн продавници во ЕУ користат манипулативни техники

Објавено

на

Од 399 онлајн продавници кои властите на Европската унија ги контролираа во претходниот период, дури 148 учествуваат во манипулативен бизнис, соопшти Европската комисија.

Контролата е спроведена во 23 земји-членки, како и во Норвешка и Исланд, во соработка со националните организации за заштита на потрошувачите. Проверени се онлајн продавниците кои продаваат стоки за широка потрошувачка – од текстил до технологија.

Инаку, фокусот беше на три типа на измами кои ги принудуваат клиентите да носат одлуки кои не се во нивен најдобар интерес. Пред се, има лажни мерачи на време (тајмери), примамливи реклами кои водат до импулсивни купувања или претплати и скриени информации кои клиентот ги добива дури по завршувањето на трансакцијата.

Комесарот за правда Дидие Реиндерс изјави дека ЕУ веќе има начини да им помогне на потрошувачите и ги повика националните здруженија да се борат против измамите и таквите практики на онлајн пазарот. Беше најавено и дека Европската комисија ќе ја разгледа целата легислатива за потрошувачите со цел се да се прилагоди на дигиталната ера.

Од 399 контролирани сајтови, 42 користеле лажни тајмери ​​со рокови за купување одредени производи, 54 страници ги насочувале потрошувачите кон одредени избори по дизајн или избор на јазик – од претплата до поскапи производи или опции за испорака. Откриено е дека 70 онлајн продавници кријат важни информации, како што се трошоците за испорака, составот на производот или достапноста на поевтини артикли, а 23 страници ги избегнале основните информации за да ги натераат потрошувачите да се претплатат на некоја услуга.

Од 102 контролирани апликации, 27, користеле барем една од наведените измами. Според Европската комисија, сега националните власти треба да поведат постапка против овие трговци.

Останато

Пензиите ќе се зголемат за 8,4 проценти!

Објавено

на

Советот на социјална сигурност денеска на состанок усвои зголемување на пензиите. Просечната пензија од 17 666 денари се зголемува на 19 150 денари. Зголемувањето на мартовската пензија согласно методологијата ќе биде зголемување од 8,4 проценти што е повеќе од очекуваното, информира премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција во Владата. (more…)

Продолжи со читање

Останато

ПАНТЕЛЕОН ГС понуди 330 милиони денари со што станува потенцијален сопственик на зградата на Еуростандард Банка во центарот на Скопје

Објавено

на

Во текот на вчерашниот ден, на третата електронска лицитација за продажба на зградата на Еуростандард Банка-во стечај како потенцијален и мошне извесен иден сопственик на имотот се јави компанијата Пантелеон ГС која понуди 330 милиони денари. Оваа понуда беше избрана за најдобра во текот на вчерашната електронска лицитација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Стапката на инфлација во Аргентина се искачи на повеќе од 100 проценти

Објавено

на

Стапката на инфлација во Аргентина изнесува повеќе од 100 проценти, што се случи за првпат по хиперинфлацијата во оваа земја во текот на 90-тите. Аргентина банкротираше во 2001 година. (more…)

Продолжи со читање

Популарно