Connect with us

Останато

Државниот долг за 2019 намален, јавниот долг стабилизиран и понизок од проекциите

Објавено

на

Државниот долг во 2019 година е намален за 0,4 процентни поени во однос на 2018 година и изнесува 40,2% од БДП, покажуваат последните објавени податоци на Министерството за финансии.

Јавниот долг е стабилизиран и умерен и тој изнесува 48,9% од БДП. Во 2016 година јавниот долг изнесувал 48,8% од БДП. Ако се земе предвид дека во јавниот долг во 2019 е вкалкулиран и негарантираниот долг (од 0,3 процентни поени), кој претходно не бил сметан, во 2019 долгот е на пониско ниво во однос на 2016 година за 0,2 процентни поени.

Инаку, јавниот долг во 2019 година заврши под проекцијата на ревидираната Фискална стратегија 2020 од 49,3%. Проекцијата во Фискалната стратегија 2017-2019, подготвена во 2016, за 2019 изнесувала 56%, односно за 7 процентни поени повеќе.

За разлика од брзорастечкиот јавен долг од 2008 до 2016 година, кога истиот се удвоил од 23% на 48,8% од БДП, сега тој е стабилизиран, што може да се види и од кривата на долгот.

Стабилизацијата на долгот се должи на водењето на прудентна политика за јавен долг која ги таргетира компонентите кои го креираат долгот: 1.буџетскиот дефицит, преку негова консолидација и 2.сервисирањето на старите долгови.

Ако порано буџетскиот дефицит достигнувал до 4% од БДП, годинава тој е проектиран на 2,3%, а следните две години ќе се намали на 2% од БДП. Со тоа ќе се стесни просторот за финансирање.

Бројот на аукции на државните хартии од вредност исто така е преполовен. Каматните стапки се неколкукратно намалени, така да со пониска камата се рефинансираат старите издадени државни хартии од вредност кои доспеваат.

Останато

ММФ: Украина може да ја избегне хиперинфлацијата, најважен е тајмингот на помошта

Објавено

на

Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева, денеска изјави дека „станува пооптимистична” дека договорот меѓу седумте најголеми светски економии од Г7 за обезбедување нови буџетски средства за Украина ќе и помогне на земјата да избегне хиперинфлација. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје кај граѓаните вратени 491,5 милиони денари

Објавено

на

Управата за јавни приходи (УЈП) соопшти дека преку мерката „Мој ДДВ” за првото тримесечје од годинава на граѓаните им вратени вкупно 491,5 милиони денари. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Инфлацијата во ЕУ во април изнесувала 8,1%, во еврозоната 7,4 проценти

Објавено

на

Потрошувачките цени во Европската унија во април се зголемиле за 8,1% на годишно ниво од 7,8 проценти во март, покажуваат денешните конечни податоци на Евростат. (more…)

Продолжи со читање


Популарно