Connect with us

Останато

Држави од ЕУ кои не го користат еврото и зошто?

Објавено

на

Формирањето на Европската унија (ЕУ) го отвори патот за единствен, мулти-државен финансиски систем под единствена валута – еврото. Додека повеќето земји-членки на ЕУ се согласија да го усвојат еврото, неколку, како што се Обединетото Кралство, Данска и Шведска (меѓу другите), одлучија да се држат со своите сопствени валути. Во оваа статија се разгледуваат причините зошто некои земји на ЕУ се оддалечија од еврото и какви предности ова може да ги даде на нивните економии.

Во моментов има 28 земји во Европската унија, а од нив девет земји не се во еврозоната – унифициран монетарен систем кој го користи еврото. Две од овие земји, Обединетото Кралство и Данска, се законски изземени од донесувањето на еврото (Велика Британија гласаше да ја напушти ЕУ). Сите други земји на ЕУ мора да влезат во еврозоната по исполнувањето на одредени критериуми. Меѓутоа, земјите имаат право да ги одложат критериумите за еврозоната и со тоа да го одложат нивното усвојување на еврото.

Нациите на ЕУ се различни по културата, климата, популацијата и економијата. Нациите имаат различни финансиски потреби и предизвици за решавање. Заедничката валута наметнува систем на централна монетарна политика која се применува рамномерно. Проблемот, сепак, е она што е добро за економијата на една нација од еврозоната може да биде ужасна за друга. Повеќето земји на ЕУ што ја избегнаа еврозоната го сторија тоа за да ја одржат економската независност. Еве неколку причини зошто многу земји од ЕУ не го користат еврото:

  • Независност во изготвување монетарни политики.
  • Независност во справувањето со специфични предизвици за земјата.
  • Независност во мерките за контрола на инфлацијата.
  • Независност за девалвација на валути.

Нациите во еврозоната најпрво напредуваа под еврото. Заедничката валута донесе со себе елиминирање на нестабилноста на девизниот курс, лесен пристап до голем и монетарно унифициран европски пазар и транспарентност на цените.

Сепак, финансиската криза од 2007-2008 година откри некои замки на еврото. Некои економии од еврозоната страдале повеќе од другите (примери се Грција, Шпанија, Италија и Португалија). Поради недостаток на економска независност, овие земји не можеа да постават монетарна политика за најдобро да ги поттикнат сопственито враќање на економската стабилност. Иднината на еврото ќе зависи од тоа како политиките на ЕУ ќе се развијат за да се справат со монетарните предизвици на поединечните нации под единствена монетарна политика.

Останато

Договорот на ОПЕК ја дига цената на нафтата

Објавено

на

Цената на нафтата на светскиот пазар драматично се зголеми по веста дека ОПЕК во Виена одлучи да го зголеми производството на стратешки суровини во количини многу под претходниот најава на Саудиска Арабија, како и од очекувањата на берзата. Барел се зголемува за 3% по веста дека картелот го зголемува производството на нафта за само 600.000 барели дневно.

Брент Северно-атлантската нафта (“Brent”) порасна за 2,29 долари односно на 75,34 долари (3,1 %) пред да падне на 74,60 долари. Нафтеното барел во Тексас се зголеми за 1,90 долари – на 67,44 долари. Порастот на цените се должеше на вознемиреноста на берзата што, како резултат на растот на побарувачката и закрепнувањето на економијата, годинава може да резултира со дефицит на нафта на светскиот пазар, поради одлуката на ОПЕК да ги зголеми испораките за само 0,5%.

Русија, лидерот на сојузот на 11 петрохемиски производи кои се дел од ОПЕК на крајот од 2016 година, постигнаа историски договор за заедничко “вртење на славините„до крајот на 2018 година, се заложија за зголемување од околу 1,5 милиони барели дневно пред состанокот во Виена.

Продолжи со читање

Останато

19.000$ изедени од стаорец

Објавено

на

Сеуште не е утврдено дали еден или или повеќе злосторници го извршиле кривичното дело, но во североисточна Индија забележан е интересен случај. Имено, банкомат бил “изеден„ од стаорец во вредност од 19.000 долари.

Кога полицијата заедно со претставниците на банката дошле на местото на настанот, еден од “злосторниците„ бил пронајден во банкоматот заедно со изедените банкноти. Наводно стаорецот влегол во банкоматот преку дупка за кабли.

Денес, во индискиот град Тинсукиа, официјално започнува истрага за немилиот настан.

Продолжи со читање

Останато

Економијата на Полска

Објавено

на

Полската економска слобода е 68,5, што ја прави 45-то најслободна во според индексирањето за 2018 година. Неговиот вкупен резултат се зголеми за 0,2 поени, со подобрена фискална стабилност и слобода на трудот, што го надмина падот на владиниот интегритет. Полска е рангирана на 21 место меѓу 44 земји во регионот на Европа, а нејзиниот вкупен резултат е под регионалниот просек, но над светскиот просек.

Приоритизацијата на трошоците за социјална помош ги поттикна инвеститорите да ги намалат проекциите за економски раст во Полска за следните неколку години. Минатите структурни реформи, како што се трговската либерализација, ниските корпоративни даноци и пријателското регулаторно опкружување, ја олеснија транзицијата кон пазарно ориентирана економија. Преостанатите системски предизвици вклучуваат недостатоци во патната и железничката инфраструктура, строгите работни односи, слабиот комерцијален судски систем, владината бирократија и оптоварениот даночен систем за претприемачи. Исто така, потребни се реформи за да се поткрепи независноста на судството и да се намалат можностите за корупција.

Трговијата е исклучително важна за полската економија; комбинираната вредност на извозот и увозот изнесува 101% од БДП. Просечната применлива тарифа изнесува 1,6%. Општо земено, владините политики нема значително да влијаат на странските инвестиции.

Зголемениот банкарски сектор стана поконкурентен, а пазарите на капитал се прошируваат. Најпознати банки се: УниКредит, Сантандер и ИНГ Груп.

 

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange