Connect with us

Компании

Драматични загуби на некогаш најбогатиот Кинез

Објавено

на

Акциите на „Алибаба“ незапирливо паѓаат на берзите, а поради тоа драматично се топи богатството на некогаш најбогатиот Кинез Џек Ма. Милијардерот изгубил околу 30 милијарди долари во изминатата година и моментално тежи “само” 38,6 милијарди, наспроти максималното негово богатство од 66,6 милијарди долари кога акциите на неговата компанија „Alibaba“ на берзите беа едни од најскапите и најбараните.

Само во петокот, по новиот пад на вредноста на акциите на „Alibaba“, Џек Ма загуби дополнителни 350 милиони долари.

Претходната недела, „Alibaba Group” објави разочарувачки квартални приходи и ги наруши прогнозите за следната година.

Приходите на кинеската компанија во вториот квартал се пониски од очекувањата на пазарот, бидејќи забавувањето на потрошувачката во Кина и нарушувањата во синџирот на снабдување го погодија нејзиниот сектор за е-трговија, според објавените финансиски резултати на компанијата.

„Reuters” наведува дека деловните резултати на компанијата „Alibaba“ пропаднале во вториот квартал од фискалната година и дека по објавувањето на финансискиот извештај, акциите на компанијата котирани на Њујоршката берза, кои изгубиле 30 проценти од вредноста досега оваа година, дополнително се намалиле во петокот за 2,4 проценти.

Но, не само „Alibaba“, туку и другите големи кинески технолошки компании се исто така под силен притисок на построгите прописи донесени од кинеските регулатори, повикувајќи се на антимонополски и безбедносни причини.

Компании

Претставување на словенечките работодавачи во Скопје

Објавено

на

Во соработка со Амбасадата на РС во Скопје, на 7 и 8 јуни, од 10 до 17 часот организираме претставување на словенечките работодавачи во Скопје (хотел Хилтон) и во Битола (Културно-информативен центар – Офицерски дом). Миграцијата на работната сила станува се повеќе дел од нашето секојдневие. Прогнозите велат дека бројот на странски работници ќе продолжи да расте и во иднина. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Вилма Учета Дузлевска на нова меѓународна позиција во рамки на Групацијата Триглав

Објавено

на

По петнаесетина години поминати во осигурителниот сектор во земјава, од кои дванаесет на главна извршна позиција, Вилма Учета Дузлевска заминува од кормилото на Триглав Осигурување Живот. Надзорнот Одбор на Триглав Осигурување со седиште во Република Хрватска ја назначи Учета Дузлевска за Претседател на Управниот Одбор, а позицијата ќе ја извршува по добивање на потребните согласности од страна на хрватските надлежни тела. (more…)

Продолжи со читање

Компании

Оглас за вработување во Штедилница Можности

Објавено

на

Градете ја својата кариера и развивајте се како професионалец во примената на ИТ технологиите во областа на финансии и банкарство со Штедилница Можности. (more…)

Продолжи со читање

Популарно