Connect with us

Business Man

Драган Тевдовски ќе работи како советник на извршниот директор на ММФ во Вашингтон, назначен од Народната банка

Објавено

на

Драган Тевдовски, поранешниот министер за финансии, ќе работи како советник на извршниот директор во Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во Вашингтон, како претставник од Македонија испратен од Народната банка, потврдија за „360 степени“ од Народната банка.

Од Народната банка во својот одговор објаснуваат дека професорот е задолжен за Холандско-белгиската конституенца, во која членува и Северна Македонија, а секој од советниците на извршниот директор е задолжен за соработката на ММФ со земјата од која доаѓа, а по потреба и со други земји, зависно од насоките од извршниот директор.

Од Владата потврдуваат дека претставникот на земјата во ММФ го назначува гувернерот на Централната банка.

Драган Тевдовски пред да биде разрешен од функцијата министер за финансии беше професор на Економскиот факултет во Скопје каде што работеше од 2002 година, почнувајќи од помлад асистент, а од 2010 година се стекна со титулата доктор по економски науки, каде што предаваше квантитативни методи во финансии и статистика за бизнис и економија.

Автор е на 45 научни труда и 8 политички анализи, а некои од неговите трудови се објавени во престижни научни списанија: Economics of Transition, Economic Systems, Empirical Economics, Empirica, European Journal of International Management, Romanian Journal for Economic Forecasting, Global Labour Journal, Croatian Economic Survey и Economic Annals.

Business Man

Џеф Безос трета година по ред е најбогат човек на светот според Форбс

Објавено

на

Најбогатите 400 Американци вредат рекордни 3,2 трилиони долари, што е за 240 милијарди долари повеќе од пред една година, а растот на богатството го поддржа и берзата што му се спротивстави на Ковид-19 вирусот. (more…)

Продолжи со читање

Business Man

Од банкарски службеник до листата на 30 најуспешни млади бизнис лидери

Објавено

на

Business Elite Awards, бренд на реномираната канадско-американска компанија Global Top Brands Awards, го позиционира Владо Цекиќ (основач на squareONE Marketing & Advertising) на листата најуспешни млади бизнис лидери под 30 години, предводници во промоција на претприемништвото и идниот раст на бизнис задницата. (more…)

Продолжи со читање

Business Man

Владо Цекиќ на листата 30 највлијателни и најуспешни млади бизнис лидери Business Elite’s “Under 30” CEE

Објавено

на

Владо Цекиќ основач и извршен директор на squareONE Marketing & Advertising, станува дел од светската бизнис алумни елита, како млад инспиративен лидер и предводник во унапредување на претприемничката култура и идниот раст на бизнис заедницата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно