Connect with us

Странски банки

Дојче банк предлага воведување на данок за работа од дома!?

Објавено

на

Работата од дома мора да се оданочи за да им помогне на работниците кои се изложени на ризик, стои во нови извештај на „Deutsche bank” во кој економистите на банката предлагаат данок од пет проценти од платата на работникот доколку одлучи да работи од дома.

Данокот ќе го плаќаат работодавците, а остварениот приход ќе се исплатува на луѓето кои не можат да ја работат својата работа од дома. Тоа може да генерира 48 милијарди долари доколку се воведе во САД и ќе помогне во воспоставувањето рамнотежа, соопшти банката.

Се тврди дека тоа е фер, бидејќи оние што работат од дома заштедуваат пари и не плаќаат во системот како оние што одат на работа.

Во Велика Британија, „Deutsche bank” проценува дека данокот ќе генерира 6,9 милијарди фунти годишно, што може да исплати грантови од 2.000 фунти годишно на работници со ниски примања и на оние кои се изложени на ризик од технолошки вишок.

„Со години ни треба данок за работници од дома”, напиша стратегот на „Deutsche bank”, Лук Темплмен.

„Ковид само што го покажа тоа. Едноставно, нашиот економски систем не е создаден да се справи со луѓе кои можат да се отцепат од општеството.”, додаде тој.

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка ја намали прогнозата за глобалниот раст од 4,1 на 3,2 проценти

Објавено

на

Светска банка ја намали прогнозата за глобалниот раст во 2022 година за речиси цел процент, од 4,1 на 3,2 отсто, поради влијанието на руската инвазија на Украина, изјави претседателот на таа меѓународна финансиска институција Дејвид Малпас. (more…)

Продолжи со читање


Популарно