Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Странски банки

Дојче Банк мора да воведе превентивни мерки против перење пари

Објавено

на

Германската финансиска агенција БаФин и нареди на Дојче Банк да спроведе мерки за да спречи перење на пари и терористичко финансирање.

Од БаФин велат дека назначиле специјален претставник кој ќе прави извештаи и проценки за развојот на овие мерки. Дојче Банк велат дека се согласуваат со БаФин околу тоа дека треба да ги подобрат процесите за подобра идентификација на клиенти.

Во Македонија, во јули, стапи на сила  Закон за спречување перење пари и финансирање на тероризам и сите македонски банки го променија начинот на своето работење. Воведен е посебен протокол за уплата на средства на сопствена или сметка на друг корисник на банката.

Странски банки

Пет банкaрски гиганти ќе платат казна од 1 милијарда евра

Објавено

на

Европската комисија (ЕК) објави дека казнила пет банкарски гиганти со 1,07 милијарди евра за учество во картели, пренесува „Спутник“. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Испечатиле 46 милиони банкноти и дури потоа виделе дека има печатна грешка!

Објавено

на

Австралиската централна банка преземала одговорност за отштампаната грешка на 46 банкноти, откако една радио станица објави на друштвените мрежи дека на банкнотите има микроскопска грешка. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕЦБ ги зголемила трошоците за надзор на банките за 21%

Објавено

на

Европската централна банка ги зголемила трошоците за надзор на банките за 21%, како одраз на повисоките трошоци за подготовка за Брегзит, според соопштението на оваа институцијата. (more…)

Продолжи со читање
Unibanka_banner_300x250

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange