Connect with us

Странски банки

Дојче банка укинува 18.000 работни места

Објавено

на

„Deutsche bank” објави дека дополнително ќе ги намали трошоците со цел да се исполни насоченото враќање кон профитабилноста започнувајќи од 2022 година, а исто така ги потврди и најавите од претходно за укинување на 18.000 работни места.

Под раководство на извршниот директор Кристијан Шивинг, банката спроведува голема внатрешна реорганизација, а дел од таа реорганизација е и планот за намалување на бројот на вработени, како и повлекувањето од сопственичката структура во одредени компании каде што во моментов има значителен удел, пренесува „Reuters“.

Целта на германскиот банкарски гигант е да ја врати профитабилноста, откако веќе пет последователни години бележи загуби, чиј вкупен износ достигна повеќе од 15 милијарди евра (18,2 милијарди долари).

Извршниот директор Кристијан Шивинг најави нова фаза на реструктуирање на банката, порачувајќи им на вработените дека „сега банката преминува од дефанзива во офанзива“.

Во своето официјално соопштение, од „Deutsche bank” велат дека ќе ги намалат трошоците на 16,7 милијарди евра до 2022 година, наместо 17 милијарди како што првично беа планирани. Се разгледуваат можности за заштеда на деловен простор и патувања во време кога владее пандемија на коронавирусот.

Од банката проектираат зголемување на приходите на ниво од 24,4 милијарди евра до 2022 година, очекувајќи приходите од секторот за инвестициско банкарство да се зголемат за 3,0 проценти во периодот 2018-2022 година во споредба со претходно проектираните 2,0 проценти.

Наспроти тоа, „Deutsche bank” ја намали проекцијата на приходите од работењето на компанијата.

Акциите на Банката, кои паднаа на рекордно ниско ниво во март, оттогаш ја зголемија својата вредност за околу 38 проценти.

Странски банки

„Fitch” го намали кредитниот рејтинг на „Credit Suisse”

Објавено

на

„Credit Suisse” доби намалување на кредитниот рејтинг од реномираната компанија за кредитен рејтинг „Fitch”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

ЕИБ ќе обезбеди насочена поддршка за регионалните економии за справување со негативните ефекти од актуелната криза

Објавено

на

Во соработка со Народната банка на Северна Македонија, Европската инвестициска банка (ЕИБ) ја коорганизираше 8. меѓународна истражувачка конференција на тема Јакнење во време на криза: улогата на политикитепо повод 30 години монетарна самостојност на државата. Настанот се занимаваше со актуелните предизвици несигурност што произлегува од прилагодувањата на политиките по пандемијата и политичкиот одговор потребен за справување со зголемените стокови и енергетски шокови предизвикани од војната во Украина. Тој ја илустрираше засилената соработка на ЕИБ со нејзините партнери во Северна Македонија и постојаната поддршка што банката ја дава за економската стабилност на земјата и процесот на интеграција во ЕУ повеќе од 40 години. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Војната предизвикува најголема економска штета во Источна Европа и Азија

Објавено

на

Светската банка ја намали прогнозата за глобалниот економски раст поради војната во Украина. (more…)

Продолжи со читање


Популарно