Connect with us

Странски банки

Дојче банка забележа нето загуба од 5,3 милијарди евра во 2019 година

Објавено

на

„Deutsche bank” денес го објави финансискиот извештај од своето работење за изминатата 2019 година во оствари нето загуба од 5,3 милијарди евра (5,8 милијарди американски долари) во услови кога е започнат огромен проект за целосна трансформација на банката.

Според анкетата на „Reuters“, аналитичарите очекувале загуба од 5,1 милијарди евра за годинава, додека нето загубата во четвртиот квартал изнесувала 1,5 милијарди евра во однос на очекувањата од една милијарда евра.

Германската банка минатиот јули објави дека ќе се повлече од својата глобална операција за продажба и трговија со акции, ќе ја намали нејзината дејност во инвестиционото банкарство и ќе намали 18.000 работни места во обид да ја намали својата прилагодена база на трошоци до 2022 година.

Коефициентот на заеднички капитал на Банката 1 (CET1) достигна 13,6%, непроменет во однос на четвртиот квартал во 2018 година и раст од 13,4% во претходниот квартал.

Главниот финансиски директор на „Deutsche bank”, Џејмс фон Молтке, изјави за „CNBC” дека банката е задоволна од иницијативата што се гледа во четвртиот квартал за време на раната фаза на реструктуирањето на банката.

Во својот финансиски извештај, „Deutsche bank” изјави дека целогодишната нето загуба е „целосно водена од ефектите од трансформацијата“.

Генералниот директор на банката, Кристијан Севинг во изјава за медиумите рече дека односот CET1, стабилизацијата на приходите и „дисциплината на трошоците“ значат дека банката е уверена дека може да ја финансира транзицијата со свои ресурси и „да се врати на растот и добивките од претходно“.

 

Странски банки

Дали конечно турската централна банка ќе ја зголеми основната каматна стапка со цел намалување на енормната инфлација!?

Објавено

на

Комитетот за монетарна политика на турската централна банка на 18 август ќе одлучи дали ќе ја промени главната каматна стапка, пренесува турската државна телевизија „ТРТ Хабер”. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Русија почнува со етапно пуштање на својата дигитална рубља

Објавено

на

Централната банка на Русија откри дека започнала со тестирање на својот проект за дигитална рубља и дека ќе биде претставен со нови функции од 2023 година. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Добивката на најголемата европска банка се намали за 15 проценти во првото полугодие на 2022 година

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC Holdings” објави пад на профитот од 15 проценти во првото полугодие, бидејќи резервите за покривање на потенцијалните загуби од кредитите значително го надминаа растот на нето каматниот приход. (more…)

Продолжи со читање


Популарно