Connect with us
P2_P_MK_1600x400

Анализи

Долговите на државните претпријатија

Објавено

на

Речиси 830 милиони евра изнесува долгот на државните претпријатија за 2017 година. Тоа се обврски на претпријатиајта за кои државата издала гаранции.  Од сиот долг на овие претпријатија, затоа, најголем должник е токму Јавното претпријатие за државни патиштапретпријатие, чиј долг изнесувал 478 милиони евра и е над 57 отсто од вкупниот долг на државните претпријатија, односно од гарантираниот јавен долг.

Втор најголем должник е Македонската банка за поддршка на развој чиј долг е околу 19% од вкупниот гарантиран јавен долг и изнесува 159,2 милиони евра. ЕЛЕМ, компанијата за производство на електрична енергија е краен должник со сума од 121,3 милиони евра или учествува со 14,6 осто од вкупниот гарантиран јавен долг.

За споредба, во 2016 година, јавниот долг изнесувал 850 милиони евра што значи дека од тогаш до сега е намален за 30 милиони евра.

Анализи

АНАЛИЗА: Зошто Тевдовски не го истрча финансискиот маратон до крај?

Објавено

на

Драган Тевдовски е омилен професор помеѓу студентите на Економскиот факултет. Во меѓувреме одлучи да се обиде и во политиката како Министер за финансии. Тој успеа за мошне краток временски период во Министерството за финансии да собере тим од доверба, кој ќе биде подготвен за спроведување на крупни и не толку популарни мерки кои ќе ја стабилизираат финансиската слика во државата. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

АНАЛИЗА: Кој ќе добие максимален поврат на ДДВ!?

Објавено

на

Премиерот Зоран Заев заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски и директорката на УЈП, Сања Лукаревска, вчера го најавија стартот на проектот за поврат на 15 отсто од ДДВ кај граѓаните којшто ќе стартува од 1 јули. (more…)

Продолжи со читање

Анализи

5 практични совети за намалување на потрошувачката на хартија

Објавено

на

Хартијата е еден од најраспространетите и најчесто употребуваните потрошувачки материјали во светот, и покрај растот во употребата на електронските средства за комуникација (интернет, компјутер, маил, телефон…).  (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange