Connect with us

Форекс

Доларот зајакна, “мини колапс” на швајцарските франци

Објавено

на

Доларот ја зголеми својата вредност поради зголемената загриженост дека преговорите меѓу САД и Кина нема да го олеснат трговскиот спор помеѓу најголемите светски економии.

За разлика од американската валута, швајцарскиот франк доживеа краткорочен мини-колапс.

Краткорочниот пад на 1% од вредноста на франците ги шокира валутните дилери за време на тргувањето во Азија во понеделникот. Во 2015 година, швајцарската валута се засили за дури 30% откако Швајцарската централна банка го изненади пазарот со укинување на фиксниот девизен курс на франкот во однос на еврото. Во понеделникот, франкот падна за 0,2% на 1.002 франци за 1 долар.

Од друга страна, доларот расте 8-ми ден по ред. Индексот на доларот, кој ја покажува својата вредност во шест натпреварувачки валути, се зголеми за 0,2 проценти на 96,83 поени.

Еврото падна малку во однос на доларот до 1.1315 долари. Еврото се соочи со притисок бидејќи приносите на обврзниците на најважните европски економии ја допреа најниската вредност во изминатите две години.

Форекс

Петкратно поголем интерес од инвеститорите за македонската еврообврзница издадена на 700 милиони евра со камата од 3,675%

Објавено

на

Република Северна Македонија ја издаде седмата еврообврзница во износ од 700 милиони евра. Рочноста на еврообврзницата е 6 години, додека каматната стапка по која е издадена изнесува 3,675%, што е втора најниска камата, веднаш по еврообврзницата издадена во 2018 година. Ова ја покажува довербата на инвеститорите во македонската економија и политики, ако се земе предвид дека оваа обврзница се издава во време Covid-19 кризата – најголемата економска криза после Големата депресија, кога сите економии, вклучително и светските економски сили, излегуваат на меѓународниот пазар на капитал за да обезбедат средства за финансирање на потребите за кризата. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Видео конференција за регионалниот проект за инвестициски анализи

Објавено

на

По повод официјалното започнување на новиот регионален проект за изготвување на инвестициски анализи на котирани компании во регионот на ЈИЕ, поддржан од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), беше одржана видео конференција. (more…)

Продолжи со читање

Форекс

Најтргувани акциите на ОКТА и Алкалоид, еврото со вредност од 61.6950 денари

Објавено

на

Кризата предизвикана од вирусот Ковид-19 полека но сигурно се наминува, а за Македонската берза може да се каже дека таа е веќе минато. Акциите кои котираат на берзата ја стабилизираа својата вредност, по високиот пад што го бележеа додека коронавирусот енормно ги рушеше сите светски берзи, вклучително и нашата. (more…)

Продолжи со читање

Популарно