Connect with us

Лични финансии

Доколку се пронаоѓате во некоја од овие пет карактеристики, заслужувате покачување на платата

Објавено

на

Постојат вработени на кои треба да им се посвети внимание поради нивните очигледни квалитети. Иако, како претприемач треба да внимавате на вашите пари, некои работници заслужуваат моментално покачување заради нивниот голем придонес.

Ова се вработени кои заслужуваат покачување:

1. Оние кои носат најмногу приходи 

Не е важно за каков профил на вработен станува збор, работите се сосема јасни. Вработениот кој ви носи најмногу приходи заслужува покачување по сите критериуми.

2. Оние кои поседуваат непроценливи вештини

Некои вештини не може да се научат, како што се карактерот и ставот пред клиентите. На пример, ако сте ангажирале келнер што секој го сака и порди кој кафулето е често посетено, тогаш тој вработен треба да биде награден со покачување.

3. Оние кои даваат и повеќе од 100 проценти од самите себе

Ако имате вработен кој секогаш високо цели и успешно ги завршува сите дадени обврски и задачи, тогаш треба да знаете тоа дда го цените и веднаш да го наградите со покачување. Малкумина се оние кои целосно и се посветуваат на работата, па затоа не дозволувајте да ги испуштите од рака.

4. Оние кои се вработени во вашата фирма од самиот почеток

Постојат работници кои се со вас од почетокот, но поради големата циркулација на вработени во компанијата, може да се чувствуваат во подредена положба. Не дозволувајте да паднат во летаргија, покажете им колку ги цените и покачете им ја платата. Штом се со вас од самиот почеток, сигурни имате огромна доверба во нив, а и самите сте свесни колку вредат.

5. Оние кои еден ден би можеле да ја преземат работата без последици

Во сè, а особено во бизнисот, важно е да размислувате за иднината. Ако препознаете личност во компанијата која можеби еден ден ќе може да ја преземе вашата деловна активност, дајте се од себе за да ја задржите, а финансиските ресурси честопати се добра гаранција за тоа.

Домашни банки

НЛБ Банка и Кроација осигурување – Живот во сабота на Школка ќе го одбележат месецот на финансиско советување

Објавено

на

Кроација осигурување – Живот во соработка со НЛБ Банка АД Скопје во изминатиот месец го организираа „Караванот за финансиско советување за небанкарски продукти“. Преку настанот што ќе се одржи во сабота, на 4-ти јуни, на Школка во Градски парк Скопје, компаниите ќе го заокружат месецот на финансиско советување. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

ГЛОБАЛНА НЕДЕЛА НА ПАРИТЕ: Ковани пари во оптек

Објавено

на

Македонскиот денар (МКД) е национална валута на Република Македонија пуштена во оптек на 27 април 1992 година. Централната банка на државата – Народната банка на Република Македонија – е единствената институција којашто го издава денарот. (more…)

Продолжи со читање

Лични финансии

ГЛОБАЛНА НЕДЕЛА НА ПАРИТЕ: ШТО СЕ ПАРИТЕ И КАКО НАСТАНАЛЕ?

Објавено

на

Од најраните времиња парите се препознаени како стока употребувана како средство за размена или плаќање на сите видови стоки и услуги. (more…)

Продолжи со читање


Популарно