Connect with us

Странски банки

Добивката на најголемата европска банка се намали за 15 проценти во првото полугодие на 2022 година

Објавено

на

Најголемата европска банка „HSBC Holdings” објави пад на профитот од 15 проценти во првото полугодие, бидејќи резервите за покривање на потенцијалните загуби од кредитите значително го надминаа растот на нето каматниот приход.

Банката со седиште во Лондон објави дека остварила добивка пред оданочување од 9,2 милијарди долари во првите шест месеци, во споредба со 10,84 милијарди долари во истиот период во 2021 година, пренесува „Reuters“.

Банката соопшти дека ќе исплати привремена дивиденда од девет центи по акција, но додаде дека е малку веројатно да се држи до одлуката за откуп на акции оваа година.

За да ја покаже својата доверба во способноста да ја подобри профитабилноста, HSBC го зголеми својот краткорочен целен принос на капиталот на најмалку 12 проценти од 2023 година наваму.

Банката објави наплата од 1,1 милијарда долари за очекуваните загуби од кредитите, бидејќи повеќе нејзини кредитокорисници се соочуваат со проблеми во услови на растечка економска несигурност и висока инфлација.

Странски банки

ЕБОР ја намали прогнозата за раст на македонската економија

Објавено

на

Европската банка за обнова и развој ја намали прогнозата за економски раст за Македонија за 0,3 проценти. Во последниот извештај за регионалните економски состојби, ЕБOР за Македонија ја намали прогнозата од 3% на 2,7% економски раст. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Светска банка: Со трговската диверзификација и отвореност до подобри работни места, поголем економски раст во Северна Македонија

Објавено

на

Недостигот на трговска диверзификација и концентрацијата на извозот ја ограничуваат улогата на трговијата во економијата на Северна Македонија, со стапки на раст континуирано под оние на ЕУ и другите земји од Западен Балкан. Доколку сака да создаде квалитетни работни места, да ја намали сиромаштијата и да го подобри животниот стандард на луѓето, економијата на земјата треба да стави поголем акцент на трговската диверзификација и отвореност, забележува меѓу другото новиот извештај на Светска банка, Стратегија за трговска политика 2.0 за Северна Македонија што беше презентиран денеска во Скопје. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени

Објавено

на

Швајцарската централна банка ја зголеми референтната каматна стапка за 0,75 процентни поени, што е второ зголемување во претходните 15 години. (more…)

Продолжи со читање

Популарно