Connect with us

Криптовалути

Дигитално злато – дали криптовалутите ќе ги заменат парите?

Објавено

на

Самиот процес на производство, “mining” (рударството) или копањето криптовалути го оневозможува и решава основниот проблем. Процесот на производство на крипто валута не е лесно да се разбере преку процесот на математички алгоритам. Ќе се поедностави ако, според одреден математички агрохлорид, задачата за користење на компјутер да се комбинира со употреба на сите математички операции е да се постигнат сите можни решенија од бројот 10, тогаш тоа ќе изгледа вака; 1 + 9 = 10, 2 + 8 = 10, 2×5 = 10, 3456-3446 = 10, 150: 15 = 10, 25-5: 2 = 10 итн … Потенцијални решенија за агоритизам за број 10 се огромни! Ако земеме пример за трокомфузен број, бројот на решението за алгоритам многу се множи.

Секоја од алгоритмиските решенија претставува една единица, или една апоен на криптовалута.

На пример, добро познат на сите познати Биткоин има 21 милион единици, или 21 милион решенија на алгоритмот, кој ќе каже дека е можно да се достигне само 21 милион Биткоин и ниту еден повеќе. До сега си ископани околу 17 милиони Биткоин.

Сите овие решенија се единствени, уникатни! Сеуште нема решение за производство на друг Биткоин (БТК). Едноставно кажано, ова се сите можни решенија поврзани со овој број и конкретни криптовалути.

За разлика од производството криптовалути, обичните пари ги печатат централните банки и се темелат врз вредноста на девизните резерви. Единствениот ризик, е банките да испечатат многу повеќе средства од моќта економијата да ги апсорбира.

Покрај тоа, како што беше кажано дека однапред е познат евентуалниот број на решенија на алгоритмот, односно произведените единици на секоја дигитална валута имаат лимитирано производство (освен оние валути кои се измама). За разлика од нив, хартиените пари и кованите монети, може да се прозиведуваат (печатат) секој ден, без разлика дали го прави тоа централна банка или фалсификатор. Ова е клучно, зошто многу од економистите и стручни лица, криптовалутите ги викаат “дигитално злато”.

Криптовалути

5 одлични алтернативи на Биткоин

Објавено

на

За многу од нас, криптовалутите се изедначуваат со Биткоин. Но, тоа не е баш така. Прво, Биткоин не е единствената криптовалута туку најпозната. Второ, многу малку се зборуваше за другите валути изминатиот период.

Dash – Валутата уживаше забележлива популарност од времето кога беше воведенa – односно 2014 година. . Развиена од Еван Даффилд, и графичкиот процесор и процесорот можат да се користат за рудникот Dash кој порано беше познат како Darkcoin.

Ethereum – Водењето на паричките е токму Ethereum. Тој беше лансиран во 2015 година. Често се опишува како “интересен”, бидејќи може да се користи како за дигитална валута, така и за апликативен слој.

Litecoin – Лансиран во 2011 година, Litecoin е поддржан од некои од најквалитетните карактеристики, вклучувајќи ја и леснотијата на рударството и енкрипција на паричници, што ви овозможува да го видите балансот на вашата сметка и сите трансакции.

Monero – Оваа валута е најсигурна и најбезбедна за тргување. Лансирана е во 2014 година.

Ripple – Ова е една од често користените платформи за правење меѓународни плаќања – едноставно затоа што ова ви овозможува лесни и евтини плаќања. Воведен е во 2012 година и денес има пазарна капитализација во вредност од 1,26 милијарди долари.

 

Продолжи со читање

Криптовалути

Со растот на криптовалутите, на кого му требаат банките?

Објавено

на

Неколку сериозни економисти замислуваат дека новите криптовекови, и покрај целата возбуда околу криптовалутите, сметаат дека тие ќе ги направат националните валути излишни. Во голема мера тие се во право, но бидејќи вообичаените пари всушност прават доста добра работа. Американскиот долар и други резервни валути историски се одвиваат добро како средство за размена и како складиште на вредност – двете главни функции на валутата. Криптовалутите слабо работат на двата сегменти и нема да ги нарушат парите како што го знаеме.

Но, тоа не значи дека новите технологии нема да вложат многу големо нарушување на финансискиот систем. Традиционалните економисти, често ја игнорираат клучната поделба помеѓу парите (“што”) и технологијата на плаќање (“како”). Оваа конфузија потекнува од фактот дека за постарите форми на пари – злато или банкноти – не постои разлика помеѓу “што” и “како”; Вие едноставно плаќаат сметки со хартиена пара или златни монети на продавачот.

Денес, сепак, со физички пари плаќаме помалку и поретко. Наместо тоа, кога работиме, ние обично пренесуваме дигитален код во замена за доброто или услугата што ја купуваме. И тоа е преку технологијата што ги дигитализира парите, а новите учесници и начини на плаќање го предизвикуваат финансискиот систем.

Веќе видовме ваков вид промени во земјите во развој, каде што не секој има пристап до банкарска сметка. Во Источна Африка, на пример, компаниите за мобилна телефонија ги прескокнуваа банките како посредници за плаќање, бидејќи им овозможија на луѓето да префрлаат готовина еден со друг. Тоа значеше дека луѓето можеа да користат телефонски кредити како дигитален медиум за размена и дека платната инфраструктура стана мобилна мрежа.

Се разбира, во развиените економии, повеќето потрошувачи имаат пристап до банкарска сметка со дебитни и кредитни картички, што значи дека тие веќе се ангажираат во трансфери на дигитални пари. Ова ги направи традиционалните банки во САД и Европа далеку помалку ранливи на неприфатливи иноватори, иако нивните технологии за електронско плаќање може во некои случаи да бидат несигурни. Уште повеќе, да се натпреварувате директно со банките во развиена економија, мораше да покажете дека вашата технологија е компатибилна со постојната инфраструктура и да ги пренесе сите регулаторни пречки што треба да се препознаат како банка.

Ова е местото каде што влезе биткоин. Предноста на криптовекциите не е тоа што тие се електронски валути; долари, евра, јени и јуани се сите е-валути денес. Напротив, предноста е што blockchain технологија нуди комплетна, автономна алтернатива на традиционалниот систем за трансфер на плаќања, сите корисници имаат пари во истата банка.

Продолжи со читање

Криптовалути

Bithumb изгуби 30 милиони долари во хакерски напад

Објавено

на

Јутокорејската берза на криптовалути Bithumb утрово на нивната официјална страница објави дека 35 милијарди долари (35 милијарди вони) во виртуелни монети биле украдени од хакери. Bithumb во соопштението на својот веб-сајт изјави дека го запрел сите тргување по утврдувањето на хакерските напади доцна вчера и рано утрово.

Кражбата на Bithumb ги истакнува безбедносните ризици и слабата регулација на глобалните пазари на криптовалути. Глобалните креатори на политики ги предупредија инвеститорите да бидат претпазливи во тргувањето со дигиталната валута, со оглед на недостатокот на широк регулаторен надзор.

На 11 Јуни, друга берза на криптовалути пријавила дека има хакерски напади кон неа. Станува збор за берзата Coinrail.

Во јануари, Јужна Кореја ја забрани употребата на анонимни банкарски сметки за тргување со виртуелни монети за да се спречат криштовалутите да се користат при перење пари и други кривични дела. Сепак, владата соопшти дека нема намера да отиде толку далеку и да ги затвори домашните берзи.

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange