Connect with us

Странски банки

Дигитални Банки: 2018 беше успешна година!

Објавено

на

Иако во 2015 година за прв пат се појавија двете водечки дигитални банки на европскиот пазар, 2018 го означи крајот на нивната адолесценција. N26 (Германија) и Revolut (Велика Британија), кои планираат да влезат на пазарот во САД во 2019 година, бројат повеќе од 2 милиони и 3,3 милиони корисници, соодветно, бидејќи имаат агрегирано повеќе од 550 милиони долари. Но, што ја прави оваа нова форма на банкарски услуги толку неодолива за 5 милиони европски корисници? Една од најважните предности на дигиталните банки над конкурентите (традиционални банки) пред сè е едноставноста да се отвори сметка. Кога традиционалните банки ги креваат решетките дури и физички за своите клиенти да стигнат до една филијала, дигиталните банки кои ја користат уникатноста на мобилниот уред на корисникот го завршуваат отворањето на сметка за само неколку часа.

Само неколку дена откако регистрацијата е завршена, корисниците по пошта и без дополнителни трошоци ја добиваат нивната дебитна картичка која е подготвена за трансакции низ целиот свет преку POS и банкомати кои поддржуваат MasterCard или Visa. Кога корисникот прави трансакции со друга валута, ја остварува втората значајна предност на дигиталното банкарство. Понудениот курс е најмалку 2% -3% понизок во споредба со традиционалните банки, а во некои случаи разликата може да достигне 8% -10%.

Последно, но не и најмалку важно, преку нивните апликации, дигиталните банки нудат голем број на дополнителни, но привлечни услуги, како што се лично осигурување, осигурување на мобилни телефони, дигитална размена на пари (Bitcoin, Ethereum итн.) и инвестициски услуги наменети за инвеститори од средна големина. Секоја услуга е удобно достапна преку мобилната апликација која е дизајнирана без оглед на наследните системи, за разлика од старите конвенционални банки.

До сега, Apple Pay и Google Pay претставуваат алтернативни начини на плаќање кои сериозно им беа конкурентни на традиционалните банки. И тоа е само почеток. Apple, Facebook и Google имаат повеќе од 2 милијарди потенцијални купувачи. Дополнително, комбинираниот кеш капитал од овие компании изнесуваат над 420 милијарди долари, а повеќе од 50% од нив го поседува Apple. Ова е доволно пари за да ги поддржат нивните инвестиции и да ги направат своите клиенти да се чувствуваат сигурни од можните ризици за банкрот.

Но, што ќе се случи ако само една или сите овие компании одлучат да создадат свои дигитални банки? Следниот ден сите корисници ќе можат да ја започнат трансакцијата користејќи ги нивните таблети, паметни телефони или кој било уред што може да се носат без да чекаат новата пластична картичка да пристигне дома. Сите трансакции ќе бидат бесплатни или со пониски трошоци во споредба со тековната политика на фактурирање на традиционалните банки. Последно, но подеднакво важно е фактот што овие компании управуваат со огромни збирови на податоци кои можат да дадат многу детална слика за моделите на однесување на корисниците и на тој начин нудат повеќе насочени услуги. На пример, паметните алгоритми на Facebook знаат подобро кога некој одел на кафе низ трговски центри и поради оваа причина е повеќе склон кон купување, дел од информациите што старите банки ги игнорираат.

На тековните играчи им е тешко да постават директна закана за традиционалниот банкарски систем, дури и ако усвојувањето на FinTech провајдерите за трансфер на пари и платежни услуги се зголеми од 18% во 2015 година на 50% во 2017 година. Но, што ако големи компании одлучат да влезат во играта со својата целосна моќ? Тогаш веројатно новиот вид, дигиталните банки, ќе има конкурентна предност во однос на традиционалните банки.

Странски банки

Кина вбризга рекордни 83 милирди долари во банкарскиот систем

Објавено

на

Централната банка на Кина инјектираше 560 милијарди јуани (83 милијарди долари) во домашниот банкарски систем, што е рекорден износ вбризган во банкарството за еден ден, оценува каналот „CNBC“. (more…)

Продолжи со читање

Странски банки

Сметки за режиски трошоци во Србија ќе се плаќаат преку “СИСТЕМ ЗА ПРЕПОЗНАВАЊЕ ЛИЦА”

Објавено

на

Граѓаните на соседна Србија од март годинава ќе имаат можност да ги плаќаат тековните сметките преку систем за препознавање лице (face recognition), најави за Танјуг гувернерот на НБС, Јоргованка Табаковиќ.

Народната банка на Србија планира во првиот квартал од 2019 година да ја воведе оваа нова услуга, која е дел од решението за инстант плаќања, чија имплементација започна во октомври минатата година.

“Ќе биде можно преку скајп или визуелна идентификација на клиентот да се реализира плаќањето”, вели Гувернерката.

“Тоа ќе биде навистина револуционерна иновација како дополнување на инстант плаќањето. Иако сме подготвени со тимот да стартуваме веднаш, сепак ќе почекаме да помине евалуацијата за напредокот на Србија во поглед на спречување перење пари за да бидеме сигурни дека оваа нова услуга може да се пушти за користење”.

Конкретен датум кога граѓаните ќе имаат можност да започнат со користење на оваа услуга ќе се знае по состанокот на MANIVAL (Европски комитет за спречување перење пари и финансирање тероризам) кој ќе се одржи на 23. јануари.

На состанокот ќе се анализира напредокот на Србија во примената на сите правила поврзани со перење пари, а доколку ставот на оваа институција биде позитивен, плаќањето преку препознавање на лице може да биде пуштен во употреба веќе во февруари.

Продолжи со читање

Странски банки

Џим Јонг Ким се повлече од функцијата претседател на Светска банка

Објавено

на

Претседателот на Светската банка Џим Јонг Ким ја напушта функцијата на 01 февруари, се наведива во соопштението од СБ. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange