Connect with us

Останато

Дигиталната економија го смени капиталот на компаниите

Објавено

на

Во ерата на дигиталната економија, најголемо значење имаат информациите, почитувањето на приватноста на корисниците и промената во начините на трговското работење.

Во последните десет години има значајна промена во економските односи. Имено, речиси два века, поголемиот дел од развиениот свет функционира во класичниот капитализам, каде што основниот конфликт е помеѓу оние кои поседуваат материјални добра и работници кои ги користат овие стоки, создавајќи нова вредност за сопствениците на капиталот. Сепак, производствените сали, машините, возилата и стоките веќе не се основната мерка на богатството.

Ако ги погледнеме најважните глобални компании, ќе видиме дека голем дел од нив доаѓаат од ИТ секторот и новите технологии воопшто. Со анализа на пазарната вредност на овие компании ќе видиме дека во просек само една третина од основните бројки што се споменати паѓаат на класичен материјален капитал.

Две третини сочинуваат нематеријална вредност, а тоа е она што предизвикува бројни промени во економијата и човечките односи во последно време, а ние ретко сме свесни за тоа. Нематеријалните средства примарно содржат интелектуална сопственост, но исто така и вредностите на брендот и корисничката база.

Затоа е возможно малите фирми кои биле создадени пред неколку години, без никакви материјални добра, да се продаваат за милијарди долари. Понатаму, имаме специфични вештини и знаења кои исто така претставуваат вредност што може да се изрази во пари. Т.н. know-how се повеќе и повеќе се споменува, што го опишува токму знаењето што го имаат компаниите и кои ги прават конкурентни на глобалниот пазар.

Еден од проблемите што се рефлектираат во големите промени што ги очекува капитализмот е појавата на вештачка интелигенција. Голем дел од работата што луѓето досега ги направеле ќе можат да ги преземат машините. Овие машини, за разлика од класичната работна сила, се исто така сопственост на компаниите и не ја претставуваат другата страна во класната борба, со што се нарушува потребната рамнотежа.

Затоа е важно луѓето да сфатат дека нивната моќ веќе не е способност за работа, туку креативност, идеи и интелектуални вештини. Овие барања исто така треба да се прилагодат на училишниот систем, но ова веќе е тема за некое друго време.

 

Останато

Градежна комора: Растот на трошоците го диктира растот  на цената на квалитетните станови

Објавено

на

Градежната комора на Македонија информира дека трендот на пораст на трошоците за градежни материјали, но и за вработените во градежните компании се случува во континуитет. Последните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) само ја потврдуваат состојбата и покажуваат дека трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување во четвриот квартал од минатата година во однос на тој квартал од претходната година, се повисоки за 5,9 отсто, трошоците за материјали се повисоки за 3,2 отсто и трошоците за вработените се повисоки за 13 отсто. (more…)

Продолжи со читање

Останато

Тевдовски: Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории

Објавено

на

Бесплатни банкарски сметки за ранливите категории е предвидено во работната верзија на Законот за платежни услуги и платни системи што го подготвува Министерството за финансии во соработка со Народна банка, најави денеска министерот за финансии Драган Тевдовски на потпишување на Меморандум за финансиска инклузија.

“Работната верзија предвидува сметката со основни функции да биде бесплатна за ранливите категории, односно по закон ќе добијат бесплатни услуги за отворање, водење сметка, уплати и исплати. За останатите потрошувачи, платежната сметка со основни функции ќе биде со разумен надоместок. Ќе напоменам, дека за да се отвори сметката, граѓаните не треба да поседуваат друга сметка со основни функции на свое име, како и дека на оваа сметка нема да можат да одат во минус”, изјави министерот за финансии Тевдовски.

Исто така, се воведуваат решенија во Законот за платежни услуги и платни системи, што ќе доведат до либерализација на пазарот на платежни услуги. Ова ќе придонесе за засилена конкуренција и нови, иновативни начини на плаќање, лесно достапни и со помали трошоци, рече Тевдовски.

Тевдовски посочи дека ова е првиот чекор кон поголема финансиска инклузија, што предвидува сите да имаат пристап до финансиски услуги и тоа на лесно достапен, безбеден начин и под прифатливи цени.

“Придобивките од финансиската инклузија се повисок раст на БДП и помала доходовна нееднаквост. Анализите на Меѓународниот монетарен фонд покажуваат дека преку обезбедување на пристап до сметки, кредити, за жените, за ранливите категории, се овозможува побрз и поинклузивен економски раст. Друга придобивка од финансиската инклузија е дека таа привлекува повеќе луѓе во формалниот сектор, што во фискалниот дел значи повеќе приходи во буџетот. Повеќе приходи во буџетот пак значат подобро здравство, образование, инфраструктура и други јавни услуги”, рече Тевдовски.

Финансиската едукација е исто така значаен инпут во финансиската инклузија, рече министерот за финансии. Тој ги повика заинтересирани училишта кои би сакале да организираат посети за учениците на Министерството за финансии или да им се организираат предавања во училиштата, да се пријават на маилот edukacija@finance.gov.mk.

Продолжи со читање

Осигурување

СЕ ЗГОЛЕМУВА КОНКУРЕНЦИЈАТА: Заваровалница Триглав е третиот пензиски фонд на македонскиот пазар

Објавено

на

Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување (МАПАС) издаде дозвола за основање на друштво за управување со задолжителни и доброволни пензиски фондови на Заваровалница Триглав ДД Љубљана, Република Словенија. (more…)

Продолжи со читање

Популарно

Copyright © 2018 bankarstvo.mk. All Rights Reserved. Developed by Digital Orange